Menu English

Nederlandse politiek en de "Alt-Right"

NRC Handelsblad citeert lector Creating 010
17 maart 2017

In zijn huidige editie schrijft NRC Handelsblad over de "Alt-Right" campagne voor politicus Thierry Baudet in het Internet. De "Alt-Right" is een oorspronkelijk Amerikaanse rechtspopulistische en -extremistische subcultuur die sterk gebruikt maakt van "memes", anoniem gemaakte plaatjes die met grotesk-humoristische teksten voorzien en massaal op het Internet verspreid worden. In december 2016 gaaf Florian Cramer, Creating 010-lector 21st Century Visual Culture, een uitgebreide en veelgeciteerde publieke lezing over de Alt-Right en haar beeldcultuur. NRC betrok hem als deskundige over de functie van memes in huidige rechtspopulistische campagnes.

„Memes zijn een laagdrempelige manier om mensen bij de beweging te betrekken, dat maakt ze extreem succesvol”, zegt Florian Cramer, beeldcultuurdeskundige van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. „Het lijkt allemaal niet serieus bedoeld. Dat zuigt mensen zo’n beweging in, maar die beweging is juist wel erg ideologisch”, zegt Cramer. Volgens hem geloven alt-right-aanhangers dat de kikker bepalend is geweest voor de verkiezing van Trump. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen