Menu English

Kick-off symposium 'Lectorenplatform kwetsbare (aanstaande) gezinnen met jonge kinderen'

26 november 2019

Om de zelfredzaamheid van kwetsbare (aanstaande) ouders te versterken hebben lectoren van verschillende hogescholen hun krachten gebundeld met de vorming van een lectorenplatform.

Het lectorenplatform kwetsbare (aanstaande) gezinnen met jonge kinderen wil bijdragen aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van jonge kinderen (van min negen maanden tot negen jaar) uit kwetsbare gezinnen. Daarom werkt dit platform aan een domein overstijgende en ketengerichte agenda voor praktijkgericht onderzoek op dit thema. Met deze kennisagenda maken we inzichtelijk welke thema’s ouders en kinderen, professionals uit de gezondheidszorg, educatie, het sociale domein en andere relevante stakeholders belangrijk vinden in de versterking van kwetsbare gezinnen. De vraag is hierbij: hoe waarborgen we vanuit de verschillende domeinen goede en effectieve zorg en ondersteuning voor en samen mét deze groep ouders en hun kinderen?

Tijdens het symposium belichten Bart Looman (Pharos), Caroline Vink en Su’en Verweij (Nederlands Jeugd Instituut) en André Rouvoet (platform Scheiden zonder Schade) de zorg en ondersteuning voor kwetsbare gezinnen met jonge kinderen en het belang van praktijkgericht onderzoek hierbij vanuit hun perspectief.

Het lectorenplatform presenteert de ontwikkelde kennisagenda met de thema’s die wij de komende tijd willen adresseren. Aan de deelnemers vragen wij input om tot verdere stappen te komen in praktijkgericht onderzoek van waaruit de benodigde kennis ontwikkeld en gedeeld kan worden.

Programma

12:30 Inloop en registratie
13:00  Welkom
13:05 Presentatie Kennisagenda
13:30 ‘Gezondheidsverschillen en het belang van een kansrijke start'
Bart Loomans (Pharos)
14:00  'De kracht van informele steun’
Caroline Vink en Su’en Verweij (Nederlands Jeugd Instituut)
14:25 Ronde tafel gesprekken over de Kennisagenda
15:10  Terugkoppeling per groep
15:30 'Scheiden zonder schade'
André Rouvoet (Platform Scheiden zonder Schade)
15:50 Afronding
16:00 Borrel


Het belooft een inspirerende middag te worden en u bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn! 

Praktische informatie
Datum: 26 november 2019
Tijd: 13:00 - 16:00 uur
Locatie: Social Impact Factory. Vredenburg 40, 3511 BD, Utrecht
5 minuten lopen van Utrecht CS
Routebeschrijving

Sprekers
Bart Looman
 is manager van het programma Gezond Opgroeien bij Pharos; het expertisecentrum gezondheidsverschillen. Hij neemt ons mee in een verhaal over de sociaal-economische gezondheidsverschillen in Nederland, de intergenerationele overdracht van ongezondheid en het belang van de groeiende aandacht voor gelijke kansen op een Kansrijke Start. Wat is er nodig om binnen ons prachtige systeem van zorg en preventie de meest kwetsbare groepen goed te ondersteunen? En wat vraagt dit van professionals?
 
Caroline Vink en Su’en Verweij werken bij het Nederlands Jeugdinstituut en houden zich onder andere bezig met vraagstukken rondom opvoeden en ouderschap.Kwetsbare gezinnen met jonge kinderen zijn gebaat bij laagdrempelige steun. Steun en hulp van ‘officiële’ hulpverleners, maar eigenlijk nog meer bij ‘non-officiële’ steun uit het sociaal netwerk. Zoals eigen ouders, broers, zussen, nichtjes, tantes, ooms…. Maar ook de buurvrouw, de pedagogisch medewerker en wellicht ook de zwangerschapsclub via Whatsapp. Waarom is informele steun effectief en hoe kan je vanuit verschillende domeinen samenwerken om deze steun te versterken?
 
André Rouvoet is bestuurder en toezichthouder en is oa ambassadeur van het programma Scheiden zonder Schade en voorzitter van het gelijknamige Platform, waarin een veelheid van partijen in opdracht van de ministeries van Justitie en Veiligheid en van VWS, in partnerschap met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, werkt aan de uitvoering van een actieprogramma om schade bij kinderen als gevolg van de scheiding van hun ouders te voorkomen. André Rouvoet vertelt wat de visie en de concrete acties van het Programma Scheiden zonder Schade zijn om (aanstaande en jonge) ouders én hun sociale omgeving voor te bereiden op en toe te rusten voor een goede invulling van het ouderschap, ook wanneer er problemen in de relatie komen of het zelfs tot een scheiding komt.