Menu
English

Van Suze naar Salima

Viering 100 jaar algemeen kiesrecht

17 september 2019

Het lijkt zoiets vanzelfsprekends, naar de stembus gaan. Maar het is nog helemaal niet zo lang geleden dat burgers in Nederland algemeen stemrecht verkregen; 100 jaar geleden om precies te zijn. Een belangrijk moment, omdat stemrecht een basisrecht is waarop onze democratie gebaseerd is. Ook binnen de hogeschool. Reden genoeg om stil te staan bij dit belangrijke stukje historie.

Een korte terugblik

Het algemeen stemrecht was er niet zonder slag of stoot. Na de Eerste Wereldoorlog kwam er in 1917 een belangrijke Grondwetsherziening waarmee het actief kiesrecht voor mannen werd ingevoerd. Vrouwen mochten helaas niet stemmen, maar wel gekozen worden. Dit maakte de weg vrij voor de socialiste Suze Groeneweg, die een jaar later als het eerste vrouwelijke kamerlid in de Tweede Kamer geïnstalleerd werd. Tegelijkertijd werd er een wetsvoorstel ingediend om ook het actief kiesrecht van vrouwen te erkennen. Dat wetsvoorstel werd op 9 mei 1919 door de Tweede Kamer, na drie dagen debatteren, door een grote meerderheid aangenomen.

Van Suze naar Salima

Suze Groeneweg heeft dus een belangrijke rol gespeeld in onze democratie. Het is mede aan het doorzettingsvermogen van deze Rotterdamse onderwijzeres te danken dat vrouwen meer rechten kregen (zoals betaald zwangerschapsverlof). Ook heeft zij de weg geplaveid voor vrouwen in de Nederlandse politiek, zoals Tweede Kamerlid Salima Belhaj. Salima is oud-studente van Hogeschool Rotterdam én Rotterdamse.

Viering

Op Hogeschool Rotterdam hebben we democratie hoog in het vaandel staan. Daarom vieren we op 26 september van 12.30 en 14.30 uur samen met Salima Belhaj 100 jaar kiesrecht en staan we als hogeschool stil bij het voorrecht dat we onze stem mogen laten horen. Tijdens de viering kun je Salima ontmoeten en vragen stellen aan deze powervrouw. Wat zijn haar motieven? Waar is ze trots op? Wat is haar boodschap aan studenten en medewerkers van Hogeschool Rotterdam? Ook is er een lezing van Prof. Dr. Monique Leyenaar over 100 jaar algemeen kiesrecht. Leyenaar zal o.a. verklaren waarom het zo lang heeft geduurd voordat vrouwen in grotere getale de politieke arena betraden. Voorzitter van het College van Bestuur, Ron Bormans, treedt op als dagvoorzitter en zal het belang van onze eigen interne democratie toelichten.  

100 jaar stemrecht voor vrouwen. Wat heeft dat veranderd?

Precies 100 jaar geleden kregen vrouwen het kiesrecht. Daar hebben ze hard voor moeten vechten. Welke invloed heeft hun stemgedrag op de politiek gehad? Politicoloog prof. dr. Monique Leyenaar (Radboud Universiteit) geeft een overzicht van de afgelopen eeuw.

 

Bekijk de video met Prof. Dr. Monique Leyenaar