Zoeken English

Oud-medewerkers op bezoek bij maritieme opleidingen

06 maart 2019

Soms heeft plotseling opgelopen ruimtegebrek zijn voordelen. Door de onverwacht hoge opkomst op 5 maart moesten de oud-medewerkers van Hogeschool Rotterdam uitwijken naar de prachtige collegezaal in de ‘periscoop’ van de locatie aan de Lloydskade.

In dit markante pand waar het Rotterdam Mainport Institute (RMI) gehuisvest is, vond alweer de achtste bijeenkomst plaats van deze nog steeds gestaag groeiende groep mensen. Johan Sevenhuijsen (voorzitter van de initiatiefgroep oud-medewerkers) was zichtbaar verheugd. “Elke keer komen er meer mensen en alle instituten vinden het leuk om iets voor ons te organiseren.”

Spervuur aan vragen

Ook dit keer was de opkomst hoger dan de vorige keer. Bijna 90 oud-medewerkers verzamelden zich voor een programma waarbij ze een inkijkje kregen in de ontwikkelingen op het gebied van de maritieme opleidingen en de verbinding met de haven. RMI-directeur Maarten van Ogtrop schotelde een programma voor waarin heden en verleden werden vergeleken, beleidsmedewerker Peter Verheijen schetste de samenwerking met het bedrijfsleven en riep aanwezigen op om mee te helpen aan het uitbreiden van zijn netwerk.

Lector Hans van den Broek maakte veel los met zijn presentatie ‘Human Factor in Shipping’. Zijn toekomstschets van bemanningsloos varen , leverde een spervuur aan vragen op. “Helpt u de opleiding tot Maritiem Officier hiermee niet om zeep?”, werd er vertwijfeld gevraagd. De menselijke factor is echter nog lang niet helemaal uitgesloten, maar verandert wel. Hiermee meteen ook een andere vraag beantwoordend of een onderzoek van drie jaar lang na afronding niet achterhaald is. Zo snel gaat het nu ook weer niet. Onder leiding van studenten Maritieme Techniek ging de groep in kleinere plukjes door het gebouw heen waarbij onder meer de indrukwekkende machinekamer en de ontwerpruimte werden bezocht.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Niet alleen om oud-collega’s te zien

Wim de Lange (oud-productgroepcoördinator bij Transfergroep) waardeert vooral het inhoudelijke onderdeel: “Het is razend interessant om te horen hoe de hogeschool samenwerkt met de stad. Maar ook hoe het onderwijs zich ontwikkelt. En het is natuurlijk ook leuk om oud-collega’s weer eens te zien.”

Vanzelfsprekend was een borrel en dit keer ook een aansluitende maaltijd in het programma opgenomen. Janke Kock (werkzaam geweest bij Pedagogiek): “Met een groepje oud-collega’s heb ik nog steeds goed contact. Speciaal aan zo’n dag als vandaag is de bijzondere locatie, dat is echt een reden om te komen.”

“Wij willen nog wel iets doen”

Johan Sevenhuijsen kan het terugkijkend op de dag allemaal beamen. “Dat er zoveel vragen waren, bewijst oprechte interesse. Ik wil nog wel toevoegen dat veel van ons ook nog graag iets willen doen voor de hogeschool. Gelukkig weten instituten en diensten ons beter te vinden en kunnen we over het algemeen aan de vraag voldoen.”

Foto's Henk Bezemer en Hogeschool Rotterdam

Lees ook