Menu English

Op Eigen Benen

Dit onderzoek heeft in kaart gebracht wat jongeren willen en verwachten van zorgverleners. Er is gekeken naar wat jongeren weten en wat ze al kunnen op het gebied van zelfzorg. Om straks op “eigen benen te staan”, moeten jongeren zelf hun eigen zorg kunnen regelen. Hoe doen zij dat, wat willen deze jongeren zelf en wat kunnen ze al zelfstandig?

Projectbeschrijving

Volwassen worden gaat met vallen en opstaan. Dat geldt ook voor jongeren met een chronische ziekte en of een beperking, die daarbij een paar extra moeilijkheden hebben te overwinnen. Doordat deze jongeren vaak langdurig en intensief met de zorg te maken hebben, is de overgang van kinder- naar volwassenenzorg voor hen van belang. Op de grens van jeugd naar volwassenheid is de zorg is niet altijd optimaal afgestemd op de jongere. In dit kwalitatieve onderzoek is er gekeken naar wat jongeren willen en kunnen, en wat er in de spreekkamer gebeurt.

Resultaten

Op 19 april 2007 werd het onderzoek Op Eigen Benen afgesloten met de Landelijke Conferentie 'Klaar?... Over!' in Beurs-WTC, Rotterdam. Hier presenteerden we de resultaten van het onderzoek aan alle betrokken jongeren, hun ouders, alle zorgverleners van het Erasmus MC - Sophia, maar ook patiëntenverenigingen en onderzoekers. Zij waren ook uitgenodigd om met elkaar in workshops aan de slag te gaan om wensen en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast was er een grote informatiemarkt en als afsluiting een lounge met DJ. Tijdens de conferentie werd het publieksboek 'Op Eigen Benen, Jongeren met chronische aandoeningen: wat willen en kunnen zij in de zorg?' gepresenteerd en werd er een lijst gemaakt met Tien Tips voor Transitie.

Het kwalitatieve onderzoek 'Op Eigen Benen' is vervolgd met kwantitatieve onderzoeken: 'Op Eigen Benen Verder' en actie- en implementatieprogramma 'Op Eigen Benen Vooruit!'.

Projectfeiten

De feiten overzichtelijk op een rij

Samenwerking

Erasmus MC – Sophia en het Erasmus MC - iBMG. Vanuit Hogeschool Rotterdam hebben studenten meegewerkt aan de realisatie van dit project. 

Financiering

Het onderzoek is gefinancierd door ZonMw, programma Kiezen in Zorg.

Looptijd project

2004 - 2007