Menu English

Jong & Op Eigen Benen

Een update van de inhoud en vormgeving van de website van Op Eigen Benen. Hiervoor is een jongerenpanel samengesteld, bestaande uit negen jongeren met een chronische aandoening.

Introductie

Bij de start van het programma Op Eigen Benen is ook de website www.opeigenbenen.nu opgezet. Hierop kunnen jongeren met chronische aandoeningen informatie vinden over verschillende thema’s die te maken hebben met de transitie van kindertijd naar volwassenheid: Ik (eigen regie), Zorg, Relaties, Studie, Werk, Wonen, Vervoer, Vrije tijd, Sport en Ouders. Daarnaast kunnen professionals op de website terecht voor praktische tools die ingezet kunnen worden in de zorg voor jongeren met chronische aandoeningen. Tevens worden er onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Projectbeschrijving

In de loop der jaren is de informatie op de website en de vormgeving hiervan verouderd. Om na te denken over de vernieuwing van de inhoud en vormgeving van de website is er een panel met jongeren van verschillende leeftijden en met verschillende aandoeningen aangesteld. Doel van de update van de website is dat jongeren en professionals beter en sneller de informatie kunnen vinden die voor hen bedoeld is en die hen aanspreekt.

Er zijn twee andere platformen voor jongeren met een chronische aandoening in Nederland, namelijk All of Me en Hoezo Anders. Zij richten zich op andere aspecten van de transitie. Daarom is besloten de samenwerking met hen op te zoeken om elkaar te versterken en jongeren nog beter te kunnen helpen.

Het jongerenpanel bestaat uit negen leden. Dit zijn allemaal jongeren tussen de 14 en 25 jaar met een chronische aandoening, die zich dus vlak voor, in of net uit de transitiefase bevinden. Vanuit hun persoonlijke ervaringen met het leven met een chronische aandoening, kijken zij kritisch naar de informatie die op de website wordt gepresenteerd en geven zij aanbevelingen voor verbeteringen. Daarnaast doen zij suggesties voor nieuwe onderwerpen en denken zij mee over de vormgeving van de website.

Om mee te gaan met de stijl van de nieuwe website, is het logo ook aangepast. 

Resultaten

In acht bijeenkomsten met een jongerenpanel zijn de teksten van de tien thema's herzien. Ook is er een brainstorm geweest over onder andere de lay-out, aanspreekvormen en de promotie van de nieuwe website. De panelleden hebben nieuwe teksten geschreven, waar de twee medewerkers weer feedback op hebben gegeven.

Uiteindelijk resulteerde dit in nieuwe, informatieve teksten die aansprekend zijn voor de doelgroep. Daarnaast is er een splitsing gekomen tussen informatie voor jongeren en informatie voor professionals in de zorg. Deze splitsing wordt op de homepage van de nieuwe website zeer duidelijk aangegeven. De tien thema's worden ondergebracht bij Jongeren, terwijl de professionals meer kunnen lezen over onderzoeksprojecten, publicaties en de toolkits. 

De website is in februari 2017 gelanceerd, tijdens een bijeenkomst van het project Betere Transitie bij Diabetes

Publicaties

Projectfeiten

Alle feiten overzichtelijk op een rij

Samenwerking

Hoezo Anders, All of Me, iClarity

Financiering

Fonds NutsOhra

   

Looptijd

2016 - 2017