Menu Zoeken English

Het Instituut voor Lerarenopleidingen van Hogeschool Rotterdam bestaat uit de pabo, de tweedegraads lerarenopleidingen en de master Leren & Innoveren. Ook bieden wij professionaliseringstrajecten aan in de vorm van post-hbo-trainingen en -cursussen. Er is een nauwe samenwerking met het Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam. Samen doen wij praktijkgericht onderzoek dat relevant is voor de beroepspraktijk en bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs.

In een uitdagende en flexibele leeromgeving leiden wij startbekwame leraren op die beschikken over vakmanschap en meesterschap. Dit gebeurt zowel op de hogeschool als in het werkveld. Onder de noemer Samen Opleiden geven we samen met de (opleidings-)scholen in de regio vorm aan betekenisvol onderwijs op maat, waarbij continu wordt gezocht naar (versterking van) verbondenheid met het werkveld.

Docenten bij ons zijn leraar én lerarenopleider. Het instituut biedt een inclusieve werk- en leeromgeving waarin studenten succesvol kunnen studeren.

Master Leren en Innoveren (MLI)
De master Leren en Innoveren leidt ervaren docenten op tot voortrekkers van professionalisering en onderwijsverbetering in hun eigen werkcontext (ook wel teacher leader genoemd, zie hier voor een korte animatie).

Participatief actie onderzoek (PAO) is hierbij een krachtig middel. MLI’ers identificeren en verhelderen samen met collega’s praktijkvraagstukken die gerelateerd aan het leren van leerlingen/studenten, ontwerpen evicence informed nieuwe aanpakken, proberen deze uit in de praktijk, evalueren de opbrengsten en (her)ontwerpen op basis van zelfverzamelde gegevens.

Het opleidingsteam van de MLI bestaat uit zeven docenten. Als hoofddocent ben je lid van dit docententeam. Onderwijs binnen de MLI vindt in 2021-2022 voor de tweedejaarsstudenten op dinsdag plaats en voor de eerstejaarsstudenten op woensdag.  Je dient op beide dagen beschikbaar te zijn. De master zal je thuisbasis zijn.

Wat ga je doen?

Als hoofddocent Leren en Innoveren geef je leiding aan onderzoek en onderwijs. Gedurende twee dagen (0,4 fte) verzorg en ontwikkel je onderwijs en begeleidt studenten bij participatief actieonderzoek. Voor één á twee dagen doe je onderzoek. Je voert samen met collega’s en studenten onderzoek uit. Op deze manier draag je bij aan professionalisering van professionals -ook- binnen het instituut. Als docent en onderzoeker ben je het inhoudelijke gezicht voor de lokale en (inter)nationale netwerken van de opleiding en het instituut. Bovendien ben je de verbindende schakel tussen bacheloropleidingen van het Instituut voor Lerarenopleidingen, het Kenniscentrum Talentontwikkeling en de Master Leren en Innoveren. Je publiceert in vakbladen en wetenschappelijke media over de inzichten en resultaten van het onderzoek dat je uitvoert en coördineert.

Onderwijsuitvoering
Je verzorgt op inspirerende wijze onderwijs aan masterstudenten over praktijkonderzoek. Al onze studenten voeren een participatief actieonderzoek (PAO) uit in hun eigen beroepspraktijk. Ze leren van jou hoe zij middels samen onderzoekend werken duurzame onderwijsverbeteringen in de eigen werkcontext (po, vo, (v)mbo, hbo) tot stand kunnen brengen.

Naast doceren begeleid je zes à zeven studenten in een leerteam. Coachervaring is daarom een pré.

Het is belangrijk dat je zelf goede praktijkvoorbeelden hebt van hoe met PAO of samen (praktijk)onderzoekend werken onderwijsverbeteringsprocessen in gang gezet kunnen worden.

Onderwijsontwikkeling
Als hoofddocent heb je een belangrijke rol in onderwijsontwikkeling. Nieuwe inzichten, praktijken en onderzoeksresultaten verwerk je in de inhoud, vormgeving en didactiek van ons onderwijs. Je kijkt hierbij over de landsgrenzen heen en onderhoudt contact met (inter)nationale partners.

Onderzoek en professionalisering
Als hoofddocent draag je bij aan professionalisering van docentonderzoekers in de master- en bacheloropleidingen en in de beroepspraktijk. Je werkt samen met één van de lectoren van het Kenniscentrum. Te denken valt aan de lector Pedagogiek die zich richt op het versterken van de pedagogische professionaliteit van aankomende leraren of de lector Didactiek die 0zich richt op de versterking van kennis over activerende didactische vaardigheden van docenten e,n de manier waarop docenten die kunnen optimaliseren.

Ben jij wie we zoeken?

 • Het is een vereiste dat je ervaring hebt met het uitvoeren van (participatief) actieonderzoek of een vergelijkbare vorm van praktijkonderzoek zodat je als rolmodel de studenten voor kan gaan;
 • Het is een pré als je ervaring hebt met het trainen van participatief actieonderzoekers in spé of in ieder geval de bereidheid hebt om je PAO eigen te maken;
 • Je bent op de hoogte van actuele vraagstukken en beleid m.b.t. leren en innoveren in het onderwijs (po, vo, (v)mbo, hbo);
 • Je hebt een relevant netwerk en contacten in het werkveld;
 • Je hebt relevante (wetenschappelijke) producten gepubliceerd voor professionals in het werkveld;
 • Het is een pré als je ook bekend bent met Lesson Study;
 • Je hebt een professionele, academische en inspirerende attitude;
 • Je bent vaardig in het coachen van ervaren onderwijsprofessionals;
 • Je bent een goede en enthousiaste docent met een onderwijsbevoegdheid (po, vo) of didactische aantekening (mbo, hbo of wo);
 • Je bent in het bezit van een voor de opleiding relevante mastertitel;
 • Zelf gepromoveerd zijn of aan het promoveren in een voor de MLI relevant domein is een vereiste.

Wat bieden we jou?

 • Afhankelijk van ervaring tussentussen € 5.193,85 - € 6.326,17bruto per maand bij een volledig dienstverband (salarisschaal 13)
 • Een tijdelijk contract met uitzicht op onbepaalde tijd (D3)
 • 8% vakantiegeld
 • 8,3% eindejaarsuitkering
 • Onze secundaire arbeidsvoorwaarden omvatten uitstekende scholingsmogelijkheden.
 • Een aantrekkelijke pensioenregeling
 • En we stellen je in staat een goede balans te realiseren tussen werk en privé.

Locatie

Je gaat werken op de locatie Museumpark. Deze locatie is gelegen bij het metrostation Dijkzigt en is op loopafstand van het centrum van Rotterdam. De locatie is uitstekend te bereiken met het OV.
Foto van locatie Locatie

Museumpark hoogbouw

Burgemeester S'jacobplein 1 3015 CA Rotterdam

Interesse?

Is dit precies de baan die je zoekt? Dan zijn wij op zoek naar jou. Let wel, het kunnen overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een voorwaarde voor het in dienst treden bij Hogeschool Rotterdam.

Voor inhoudelijke informatie over deze functie en de selectieprocedure kun je contact opnemen met Annemarie van Efferink (onderwijsmanager MLI) via mail naar effac@hr.nl of via mobiel nummer (06) 41687151.

Is dit je droombaan ?
Reageer voor woensdag 27 april 2022 of beter nog: nu meteen.

Procedure
Het is ons streven de sollicitatiegesprekken te houden op maandagmiddag 9 mei 2022.
Solliciteren kan alleen via onze eigen website.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen