Menu Zoeken English

Hoofddocent Leren & Innoveren (0,6- 0,8 fte)

Instituut voor Lerarenopleidingen

De pabo, de tweedegraads lerarenopleidingen en de master Leren & Innoveren vormen samen het Instituut voor Lerarenopleidingen (IvL). Ook biedt IvL professionaliseringstrajecten aan in de vorm van post-hbo-trainingen en -cursussen. IvL leidt startbekwame leraren op die beschikken over vakmanschap en meesterschap. Dit gebeurt zowel op de hogeschool als in het werkveld. IvL werkt nauw samen met het Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam. Samen doen zij praktijkgericht onderzoek dat relevant is voor de beroepspraktijk en bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs. Docenten bij IvL zijn leraar én lerarenopleider. Het instituut biedt een inclusieve leeromgeving waarin studenten succesvol kunnen studeren.

Team Master Leren en Innoveren (MLI)

De opleiding Master Leren en Innoveren leidt ervaren docenten op tot voortrekkers van professionalisering en onderwijsontwikkeling in hun eigen werkcontext (ook wel teacher leader genoemd, zie hier voor een korte animatie).

Participatief actie onderzoek (PAO) is hierbij een krachtig middel. Als initiators en facilitators van PAO identificeren en verhelderen MLI’ers samen met collega’s praktijkvraagstukken gerelateerd aan het leren van de doelgroep, ontwerpen evicence informed nieuwe aanpakken, proberen deze uit in de praktijk, evalueren de opbrengsten en (her)ontwerpen op basis van zelfverzamelde gegevens.

Het opleidingsteam van MLI bestaat uit zeven docenten.

Als hoofddocent ben je lid van dit docententeam. Onderwijs binnen MLI vindt voor de tweedejaarsstudenten op dinsdag plaats en voor de eerstejaarsstudenten op woensdag.

Je dient op beide dagen beschikbaar te zijn. MLI zal je thuisbasis zijn.

Wat ga je doen?

Als hoofddocent Leren en Innoveren geef je leiding aan onderzoek en onderwijs. Gedurende twee dagen (0,4 fte) verzorg en ontwikkel je onderwijs en begeleid studenten bij participatief actieonderzoek.

Voor één à twee dagen doe je onderzoek. Je voert samen met collega’s en studenten onderzoek uit. Op deze manier draag je bij aan professionalisering van professionals -ook- binnen het instituut. Als docent en onderzoeker ben je het inhoudelijke gezicht voor de lokale en (inter)nationale netwerken van de opleiding en het instituut. Bovendien ben je de verbindende schakel tussen bacheloropleidingen van het Instituut voor Lerarenopleidingen, Kenniscentrum Talentontwikkeling en Master Leren en Innoveren.

Je publiceert in vakbladen en wetenschappelijke media over de inzichten en resultaten van het onderzoek dat je uitvoert en coördineert.

Onderwijsuitvoering

Je verzorgt op inspirerende wijze onderwijs aan masterstudenten over praktijkonderzoek. Al onze studenten voeren een participatief actieonderzoek (PAO) uit in hun eigen beroepspraktijk. Ze leren van jou hoe zij middels samen onderzoekend werken duurzame onderwijsverbeteringen in eigen werkcontext (po, vo, (v)mbo, hbo) tot stand kunnen brengen.

Naast doceren begeleid je zes à zeven studenten in een leerteam. Coachervaring is daarom een pré. Het is belangrijk dat je zelf goede praktijkvoorbeelden hebt van, hoe met PAO of samen onderzoekend werken,  onderwijsverbeteringsprocessen in gang gezet kunnen worden.

Onderwijsontwikkeling

Als hoofddocent heb je een leidende rol in onderwijsontwikkeling. Nieuwe inzichten, praktijken en onderzoeksresultaten verwerk je in de inhoud, vormgeving en didactiek van ons onderwijs. Je kijkt hierbij over de landsgrenzen heen en onderhoudt contact met (inter)nationale partners.

Onderzoek en professionalisering

Als hoofddocent draag je bij aan professionalisering van docentonderzoekers in master- en bacheloropleidingen en beroepspraktijk. Je werkt samen met één van de lectoren van het Kenniscentrum. Te denken valt aan de lector Pedagogiek die zich richt op het versterken van de pedagogische professionaliteit van aankomende leraren of lector Didactiek die zich richt op de versterking van kennis over activerende didactische vaardigheden van docenten en de manier waarop docenten die kunnen optimaliseren.

Ben jij wie we zoeken?

 • Het is een vereiste dat je ervaring hebt met het uitvoeren van (participatief) actieonderzoek of experimenteel onderzoek zodat je als rolmodel studenten voor kan gaan;
 • Het is een pré als je ervaring hebt met het trainen van participatief actieonderzoekers in spé of in ieder geval de bereidheid hebt om je PAO eigen te maken;
 • Je bent op de hoogte van actuele vraagstukken en beleid m.b.t. leren en innoveren in het onderwijs (po, vo, (v)mbo, hbo);
 • Je hebt een relevant netwerk en contacten in het werkveld;
 • Je hebt relevante (wetenschappelijke) producten gepubliceerd voor professionals in het werkveld;
 • Het is een pré als je ook bekend bent met Lesson Study;
 • Je hebt een professionele, academische en inspirerende attitude;
 • Je bent vaardig in het coachen van ervaren onderwijsprofessionals;
 • Je bent een goede en enthousiaste docent met een onderwijsbevoegdheid (po, vo, mbo, hbo of wo);
 • Je bent in het bezit van een voor de opleiding relevante mastertitel;
 • Zelf gepromoveerd zijn (of bijna klaar met een promotie) in een voor de MLI relevant domein is een vereiste.

Wat bieden we jou?

  Afhankelijk van ervaring tussen € 5.092,01 - € 6.202,13 bruto per maand bij een volledig dienstverband (salarisschaal 13)
  Een tijdelijk contract met uitzicht op een onbepaalde tijd (D3)
  8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering
  Onze secundaire arbeidsvoorwaarden omvatten uitstekende scholingsmogelijkheden
  Aantrekkelijke pensioenregeling via ABP

Wat doe je?

Locatie

Hier zijn we te vinden
Foto van locatie Locatie

Museumpark hoogbouw

Burgemeester S'jacobplein 1 3015 CA Rotterdam

Interesse?

Is dit precies de baan die je zoekt? Dan zijn wij op zoek naar jou. Let wel, het kunnen overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een voorwaarde voor het in dienst treden bij Hogeschool Rotterdam.

Een assessment kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Bij Hogeschool Rotterdam is iedereen welkom. We zien talent als basis, en diversiteit als kracht. Een inclusieve werkomgeving is voor ons een voorwaarde om een goede leeromgeving voor onze studenten te creëren. Diverse teams presteren beter. Wij vinden herkenbare diversiteit in de samenstelling van onze teams belangrijk. We houden hier dan ook rekening mee tijdens de selectieprocedure.

Vragen? Voor inhoudelijke informatie over deze functie en de selectieprocedure kun je contact opnemen met Annemarie van Efferink (onderwijsmanager MLI) via mail naar effac@hr.nl of via mobiel nummer (06) 41687151.

Is dit jouw droombaan?

Reageer voor maandag 23 augustus 2021 of beter nog: nu meteen.

Solliciteren kan alleen via onze eigen website.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen