Menu Zoeken English

Docent-onderzoeker Circulaire Productie/Ontwerp (0,6-1,0 fte)

Kenniscentrum Duurzame Havenstad

De vraagstukken rondom het circulair inzetten van energie en materialen in producten en processen zijn complex en legio en vragen nieuw talent om aan de oplossingen hiervan mee te werken. Hogeschool Rotterdam gaat verder investeren in dit onderwerp om ervoor te zorgen dat onze studenten op dit gebied nog beter worden opgeleid. We zoeken daarom versterking op het gebied van onderzoek en onderwijs!

Wat ga je doen?

Jouw expertise, achtergrond, interesses en ambities proberen we zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de vraagstukken die we willen gaan oppakken en die al worden opgepakt door onze opleidingen, docenten, onderzoekers en lectoren. We gaan hierover graag het gesprek aan en kunnen dus nog niet exact benoemen wat je gaat doen omdat dit afhankelijk is van jou als kandidaat.

Wel is het zo dat je vanuit je rol praktijkgericht onderzoek gaat opzetten, uitvoeren en vertalen naar het onderwijs. Waarbij jij je bezighoudt met meervoudige complexe problemen die raken aan het verduurzamen van de Rotterdamse regio met de nadruk op circulariteit. Het omzetten van deze zogenaamde wicked problems in heldere onderzoeksvoorstellen en -methoden is daardoor een belangrijke opdracht voor jou als onderzoeker. Ons onderzoek heeft altijd een duidelijke verbinding met de praktijk waarbij we samenwerken met praktijkpartners met concrete vraagstukken en dit zullen we ook van jou verwachten. Je zorgt er mede voor dat we aan de onderzoekverplichtingen van onze subsidieprojecten kunnen voldoen. Je neemt vaak het initiatief om de uitkomsten om te zetten in wetenschappelijke output en draagt inhoudelijk bij aan de rapportages voor de subsidieverstrekkers.

Naast je onderzoekstaken is het belangrijk dat je de verbinding legt tussen jouw onderzoek en het onderwijs. Studenten zullen participeren in jouw onderzoeksprojecten om zo context bij hun onderwijs te krijgen. Je vertaalt en presenteert je resultaten richting docenten en studenten. Ook knoop je verschillende kenniselementen uit onderzoek multidisciplinair aan elkaar zodat opleidingsoverstijgende samenwerkingen tot stand kunnen komen. Waarbij het geen eenrichtingsverkeer is: de opleidingen, docenten en studenten zullen ook jou uitdagen en stimuleren in richtingen waar je (wellicht) nog niet zelf aan hebt gedacht. Het uiteindelijke doel is een synergie tussen onderzoek en onderwijs waarbij beiden elkaar versterken.

Wat wij bieden

 • Een maatschappelijke zeer relevante spilfunctie als het gaat om circulariteit;
 • De mogelijkheid om de resultaten van je onderzoek terug te zien in zowel onderwijs als de praktijk;
 • Contract voor bepaalde tijd (D4) voor een jaar met uitzicht op verlenging, tijdelijke detachering is onder voorwaarden ook toegestaan;
 • Mogelijkheid tot parttime invulling van de functie (minimaal 3 dagen);
 • Afhankelijk van ervaring salaris tussen de €3.881,09 en maximaal €6.064,86 bruto per maand (schaal 11 of 12 volgens CAO HBO);
 • 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering;
 • Onze secundaire arbeidsvoorwaarden omvatten uitstekende scholingsmogelijkheden;
 • Een aantrekkelijke pensioenregeling via ABP;
 • Bij interne kandidaten worden nadere afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld over de mogelijkheden van detachering.

Ben jij wie wij zoeken?

Ben jij een ervaren onderzoeker die zowel praktisch onderzoek wil doen als lesgeven? Heb je ervaring met circulair ontwerpen, circulaire materialen, of circulariteit in de industrie en zou jij hier verder onderzoek naar willen doen? En ben jij in staat om de resultaten door te vertalen richting onderwijsmateriaal en dit te delen met gemotiveerde studenten? Daarnaast herken je je in onderstaande punten:

 • Ervaring met ontwerpprocessen en/of onderzoek naar circulaire materialen;
 • Een afgeronde master;
 • Onderzoekservaring in vakgebieden zoals werktuigbouwkunde, industrieel product ontwerpen, technische bedrijfskunde, industriële ecologie, of een soortgelijke studie met een specifieke focus op circulariteit;
 • Grote affiniteit met duurzaamheid in het algemeen en meer specifiek met circulair materiaalgebruik en hernieuwbare energie;
 • Goede teamspeler, maar je kunt ook uitstekend zelfstandig werken;
 • Ervaring met onderwijs (lesgeven en/of materiaal ontwikkelen);
 • Relevante contacten in jouw netwerk die kunnen participeren in praktijkgericht onderzoek zijn een pré.

Spreekt deze vacature je aan maar twijfel je of deze baan bij je past? Neem dan gerust contact op met onze recruiter, Jean-Paul Weber, via mail: j.weber@hr.nl of 06-11330645. We hebben liever dat je bij twijfel belt dan dat je deze kans voorbij laat gaan!

 

Je werkplek

Veel van de (multidisciplinaire) werkplaatsen, labs en testfaciliteiten tref je op onze satellietlocaties zoals de RDM Campus en BlueCity. De RDM Campus ligt midden in de haven van Rotterdam. Een plek die innovatie en techniek ademt en waar al meer dan 10 jaar met praktijkgericht onderzoek en innovatie wordt gewerkt aan een slimme en duurzame haven en stad. Dit is dan ook de plek waar intensieve samenwerking plaatsvindt met (Rotterdamse) partners en de verschillende instituten van de hogeschool op het snijvlak van techniek en economie.  Sinds 2020 werkt Hogeschool Rotterdam ook samen met BlueCity; een landingsplek voor duurzame ondernemers in een iconisch Rotterdamse setting. BlueCity is voor de hogeschool een satellietlocatie, waar onderwijs, onderzoek en ondernemers elkaar structureel vinden, specifiek op het gebied van circulariteit. De opleidingen waar je de meeste connectie mee hebt zijn gevestigd op het Academieplein en daar zijn ook een aantal specifieke labs en werkplaatsen gevestigd. Als onderzoeker/docent kan je werkplek in de stad dus per dag verschillen.

Hogeschool Rotterdam als werkgever. Wat kun je van ons verwachten?

Hogeschool Rotterdam is een opleidings- en kennisinstelling van en voor de regio. Concerndoelen zijn: het bieden van hoogwaardig (trans) professioneel onderwijs, het stimuleren van kennisontwikkeling van en voor de regio, de verbreding van de participatie aan het hoger onderwijs en het stimuleren van een leven lang leren. Hogeschool Rotterdam werkt met elf onderwijsinstituten en zes kenniscentra aan het realiseren van deze doelen.

Bij Hogeschool Rotterdam is iedereen welkom. We zien talent als basis, en diversiteit als kracht. Een inclusieve werkomgeving is voor ons een voorwaarde om een goede leeromgeving voor onze studenten te creëren. Diverse teams presteren beter. Wij vinden herkenbare diversiteit in de samenstelling van onze teams belangrijk. We houden hier dan ook rekening mee tijdens de selectieprocedure.

RDM CoE is gevestigd op de eerste verdieping in Droogdok, het oude hoofdkantoor van de RDM, aan Heijplaatstraat 23 te Rotterdam. De locatie is onderdeel van het RDM-terrein, waar onderwijs, techniek en bedrijfsleven samenkomen.
Foto van locatie

RDM Campus

RDM-kade 59 3089 JR Rotterdam

Interesse?

Is dit de baan die je zoekt of komt het in de buurt? Dan zijn wij op zoek naar jou. Let wel, het kunnen overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een voorwaarde voor het in dienst treden bij Hogeschool Rotterdam.

Vragen? Nadere inlichtingen over de inhoud van deze functie kunnen worden ingewonnen bij Jean-Paul Weber via j.weber@hr.nl of bellen naar 0611330645.

Is dit jouw droombaan?

Reageer snel of beter nog: nu meteen.

Solliciteren kan alleen via onze eigen website.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen