Menu Zoeken English

De invloed van technologische ontwikkelingen voor het werkveld 'Finance'

En hoe je je kunt voorbereiden op je loopbaan
09 december 2016

Donderdag 8 december vond op de locatie Kralingse Zoom de tweede editie plaats van het beroepsevent Future of Finance, een van de activiteiten die het Instituut voor Financieel Management (IFM) organiseert voor haar studenten met als doel hen goed voor te bereiden op hun professionele toekomst. Deze middag stond in het teken van ‘Technology meets Finance’ en werd druk bezocht door studenten en medewerkers van IFM. Ook het College van Bestuur en directeuren van de andere instituten waren aanwezig.

Invloed van technologie op het financiële beroep

Verschillende sprekers gingen in op de invloed die technologie heeft op de beroepen in Finance en hoe studenten hier het beste op kunnen inspelen. Directeur van IFM Rob Ketelaar opende het plenaire deel door te benoemen dat 8 december een belangrijke dag was voor de eerste jaars studenten: zij zaten toen namelijk precies 100 dagen op Hogeschool Rotterdam. Gemiddeld wordt in deze periode duidelijk of studenten op hun plek zitten bij een opleiding. 

Verder gaf hij de studenten mee dat, ongeacht de opleiding, een bepaald niveau en manier van denken heel belangrijk is om in te kunnen spelen op de (technologische) ontwikkelingen en de invloed die deze ontwikkelingen hebben op het werkveld Finance.

High tech industrie vraagt andere financiële oplossingen

Maaike Lycklama a Nijeholt, lector Finance & Business Innovation en commissaris bij de Rabobank, ging dieper in op het effect van high-tech op de financiële wereld. Ze vertelde o.a. dat de high-tech industrie andere financiële oplossingen vraagt en op welke gebieden de meeste veranderingen plaats zullen vinden. Zo zijn bijvoorbeeld de ontwikkelkosten van high tech hoger, de rendementen onzekerder en het terugverdienmodel langer. Daardoor is het voor banken risicovol om hierin te investeren. Lyklama benadrukte dan ook dat andere, meerledige financieringsvormen het zullen winnen van traditionele leningen. Deze projecten zullen steeds vaker gebruikmaken van stapelfinancieringen door enerzijds leningen en deposito's en anderzijds crowd funding of investering door derden. 

Het beroep van controller verandert bijvoorbeeld doordat niet alleen jaarlijkse resultaten beoordeeld worden, maar ook haalbaarheid van bepaalde technologische onderzoeksprojecten, waarbij ze dan de vraag moeten beantwoorden hoe deze het beste gefinancierd kunnen worden. Ook treden veranderingen op in het betalingsverkeer, in investment management en verzekeringen (nieuwe producten en gebeurtenissen om te verzekeren, terwijl oude verdwijnen). 

Hoe neem je de regie over je loopbaan?

Docent en SLC-coach Reinier Gerritzen bood de aanwezige studenten tips over hoe zij de regie kunnen nemen over de eigen loopbaan in deze tijden van snelle verandering. De twee succesvolle studenten die hem vergezelden, Vijay en Claudia, vertelden over hun eigen aanpak om succesvol te worden.

 1. Zorg voor een open, flexibele houding 
  Verlaat regelmatig je comfortzone als je wil inspelen op toekomstie ontwikkelingen. Vijay: "Ik kon kiezen uit twee stages en ik ging voor de stage die het verst van huis was en niet zo voor de hand lag gezien mijn opleiding. Maar hierdoor heb ik wel mijn eigen bedrijf 'Zorgeloosch' kunnen oprichten.
 2. Spreid je kansen 
  Zorg dat je zowel qua financiën als qua interessesfeer niet afhankelijk bent van die ene baan. Zorg voor een buffer, zodat je als het echt niets wordt met je baan, je het een tijdje uit kunt zingen. En als je je ook inhoudelijk ontplooit op andere gebieden, ontwikkel je kennis en die kun je ook verbinden met je oorspronkelijke vakgebied.
 3. Wees proactief, de telefoon gaat niet vanzelf 
  Wacht niet af maar creëer je eigen kansen. Claudia: "Wees actief tijdens je stage. Wees nieuwsgierig, doe vooral wat je echt leuk vindt en laat jezelf zien. En gebruik je netwerk. Het is belangrijk om je LinkedInpagina goed bij te houden."
 4. Je hoeft het niet alleen te doen 
  Onderhoud je netwerk en breid het uit. Praat met mensen waarvan jij vindt dat ze een leuke baan hebben. Zet je netwerk in als je naar iets op zoek bent. Maak ook gebruik van je SLC-coach. En als je een loopbaantraject kunt volgen via je baan of stage: altijd doen.
 5. Leer jezelf kennen 
  Wat drijft jou, waarvoor kom je vrijwillig je bed uit? Motivatie is belangrijk bij sollicitaties.
 6. Maak keuzes die bij jou passen 
  Vraag je af: waarom doe ik wat ik doe? Doe ik dat voor mezelf of voor anderen? Wees je er bewust van dat je het doet en weet waar jij gelukkig van wordt.
 7. Neem de tijd 
  Bepaal je eigen tempo. Sommigen doen wat langer over de studie, anderen gaan als een speer in hun eerste baan maar hebben later weer meer tijd nodig. 

Tot slot van de plenaire sessie vertelde Hans Maas, directeur van RDM Centre of Expertise over de laatste technologische innovaties waar de docenten en studenten op RDM zich dagelijks mee bezig houden. Hij benadrukte dat innovatie niet alleen iets is in het technologische vakgebied, maar vooral ontstaat door samenwerking en verbinding. Tot slot gaf hij het volgende aan studenten mee: "Roest niet vast, ga op de wereld af, de wereld komt niet naar jou toe". RDM Centre of Expertise was aanwezig om de laatste technologische innovaties te demonstreren: van 3D-printen tot een drone besturen met je gedachten, het kon allemaal beleefd en bekeken worden. 

Daar maakten de studenten en medewerkers van IFM dan ook enthousiast gebruik van. Na de presentaties in het auditorium kreeg iedereen een VR-bril uitgereikt om de laatste technologische snufjes te kunnen bekijken op het Rotterdam Centre of Expertise. Bekijk het filmpje hieronder, ook leuk zonder VR-bril.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.