Menu Zoeken English

Steeds meer meiden in de ICT

Combineer techniek en creativiteit
06 juni 2018

Creatief met techniek, het klinkt als een contradictie. Toch is niets minder waar. Het ontwikkelen van robots, interactieve systemen en applicaties gaat steeds meer om de gebruiker en vergt dus juist creativiteit en inlevingsvermogen. De opleidingen (Technische) Informatica en Creative Media and Games Technologies (CMGT) zoomen daarom steeds meer in op de creatieve en menselijke kant van het vak. En laat daar nou juist de kracht van de vrouwelijke programmeurs zitten

Of het nou gaat om een muzikale installatie, het programmeren van een voorstelling of een interactieve game, bij deze opleidingen doorloop je het hele proces. “De creatieve kant van ons vak is heel aantrekkelijk voor veel meiden. We máken echt dingen. We zien ook steeds meer meiden die geïnteresseerd zijn in de opleidingen en dat juichen we van harte toe”, aldus Anne Bartilla, docent Informatica. “Maar ook doorzettingsvermogen, sociale vaardigheid, goed kunnen puzzelen en werken in teamverband zijn essentieel voor een leuke baan in de ICT." Dit was voor Bartilla de reden om samen met een collega van CMGT, Dresscode op te zetten, hét vrouwelijke ICT studentennetwerk binnen Hogeschool Rotterdam. “De meiden worden aan het begin van hun studieloopbaan uitgenodigd voor Dresscode om deel te nemen aan borrels, events, voorlichting en te dienen als sparringspartner van de ICT-opleidingen binnen Hogeschool Rotterdam."

Hogeschool Rotterdam heeft met Dresscode een club van enthousiaste meiden in de ICT die graag hun vrouwelijke krachten bundelen en meer meiden willen enthousiasmeren voor het ICT werkveld, aan de hand van échte verhalen.

Kirty Bol, student Technische Informatica, is enthousiast over haar opleiding. “Toch zou ik graag wat meer meiden zien. Het stereotype beeld van mainstream mannelijke nerds is onterecht. Meiden kunnen alles wat jongens kunnen en jongens kunnen alles wat meiden kunnen. Kies je opleiding op inhoud.”

Bartilla omarmt de uitspraken van Bol. “Meiden moeten een opleiding kiezen vanuit hun talent. Het ICT werkveld staat te springen om (vrouwelijke) afgestudeerden.” Ruim 90% van de studenten (Technische) Informatica en Creative Media & Game Technologies hebben een baan als ze afstuderen (bron: diploma uitreiking CMI april 2018).

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen