Menu Zoeken English

Logopedie schaft stemtest af

Versoepelde toelatingsvoorwaarden
19 maart 2018

Landelijk is besloten om de stemtest, als toelatingsvoorwaarde voor de opleiding Logopedie, af te schaffen. Door veranderingen in de zorg verandert ook het beroep. Door de verschuiving in de (toekomstige) werkzaamheden van een logopedist wordt er minder belang gehecht aan de uitkomst van de stemtest.

De eigen stem en spraak vormen nog wel een belangrijk deel van de opleiding, maar gelden niet meer als een selectie. Een heldere stem wil namelijk niet persé garanderen dat iemand een goede logopedist wordt. Daarnaast past het loslaten van het toelatingscriterium ook bij de inclusiviteit die hoog in het vaandel staat bij Hogeschool Rotterdam. Hierbij geldt dat we ervan uitgaan dat iedereen de kans moet krijgen om de opleiding te volgen die hij/zij wil, zonder dat hier drempels voor moeten worden genomen.

Na aanmelding

Na de aanmelding in Studielink, krijgen aanmelders een uitnodiging voor een studiekeuzeadviesgesprek. Voorafgaand aan dit gesprek vullen zij thuis de Startmeter in en mailen ze hun motivatiebrief. Aan de hand van de Startmeter wordt een competentieprofiel zichtbaar, dat laat zien of de aanmelder qua competenties aansluiting vindt bij het hbo en de opleiding Logopedie.

Het gesprek

Het gesprek wordt gevoerd aan de hand van de uitkomsten van de Startmeter en de motivatiebrief. Eventueel kan tijdens het gesprek een stem/spraakoefening gedaan worden. Aan het einde van het gesprek krijgt de aanmelder een advies voor het starten aan de opleiding logopedie. Dit advies kan positief of negatief zijn. Bij een negatief advies denken wij, op basis van de verkregen informatie, dat het verstandig is voor de aanmelder om zich qua studiekeuze te heroriënteren. Wij denken dan dat de aanmelder beter af zal zijn met een andere studie dan Logopedie. Het is slechts een advies waarvan de opleiding uiteraard hoopt dat de aanmelder die ter harte neemt. Wanneer de aanmelder, ondanks het negatieve advies, alsnog besluit te willen starten met de opleiding, dan kan dat.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen