Ga direct naar de content

LOB-lesbrieven beschikbaar

Ter inspiratie voor de lessen
06 maart 2017

Vanaf heden zijn er een groot aantal lesbrieven voor diverse LOB-activiteiten in havo 3, 4 en 5 beschikbaar. U kunt deze lesbrieven gebruiken ter inspiratie bij het vormgeven van uw lessen rondom de LOB-activiteiten. De lesbrieven zijn ook zeer bruikbaar voor LOB-activiteiten binnen het mbo.

Het LOB-ontwikkelteam Rotterdam* heeft in schooljaar 2015-2016 een bijdrage geleverd aan de verbetering van de overgang vo en hbo door te werken aan de ontwikkeling van ideale LOB-leerlijn en een goede instructie (voor de leerling en de begeleiding) in de vorm van lesbrieven voor minimaal 3 LOB-activiteiten in havo 3, 4 en 5. Deze set van lesbrieven vormen met elkaar een doorlopende leerlijn richting de studiekeuze waarbij een optimale verbinding en verwijzing is met/naar het hbo.

De lesbrieven beschrijven een les rondom een bepaalde LOB-activiteit. Deze lesbrieven zijn gemaakt vanuit het uitgangspunt dat voldoende aandacht, voorbereiding en bijbehorende acties door zowel leerling als begeleiders de effectiviteit en kwaliteit van de LOB-activiteit verhogen. De lesbrieven zijn door decanen vo en medewerkers hbo in gezamenlijkheid opgesteld en zijn beschikbaar voor ge├»nteresseerde decanen, mentoren op het vo en voorlichters uit het hbo.  Er zijn bijvoorbeeld lessen gemaakt rondom proefstuderen en open dagen, maar er zijn ook instructies voor reflectie-oefeningen en profielkeuzegesprekken te vinden.

In een lesbrief staat beschreven wat de verwachtingen qua uitvoering, doelstelling en opdrachten/oefening zijn behorende bij les met een bepaald LOB-thema. Indien relevant is aanvullende informatie toegevoegd (bv. een PowerPointpresentatie of link naar een filmpje)

De lesbrieven zijn hier te vinden.

*LOB-ontwikkelteam Rotterdam:

Hogeschool Rotterdam, Henrike Knippenberg en Lisette Kouwenhoven