Ga direct naar de content

Internationalisering binnen de gezondheidszorgopleidingen

Kijk over de grens
06 maart 2017

Binnen de gezondheidszorgopleidingen van Hogeschool Rotterdam wordt aandacht besteed aan internationalisering. Zo kunnen studenten een periode naar het buitenland om daar stage te lopen of een minor te volgen. Daarnaast gaan alle studenten zich in het tweede jaar verdiepen in grootstedelijke gezondheidszorg in een internationale context tijdens de ‘International Week Urban Health’.

International Week Urban Health

In het tweede jaar gaan alle studenten zich verdiepen in grootstedelijke gezondheidszorg in een internationale context. Docenten en studenten uit het buitenland sluiten zich in deze week aan om samen te werken met onze studenten, docenten en onderzoekers uit het kenniscentrum Zorginnovatie en het expertisecentrum Maatschappelijk Innovatie van de hogeschool. Zo staat het hele instituut een week lang in het teken van ‘Urban Health’.

De studenten werken in deze week fulltime in interprofessionele groepen rond één van de volgende drie onderwerpen:

1. Integrated Care in Deprived Areas
  2. Homecare and Prevention for Elderly Citizens
  3. User-centered Design in Healthcare Technology

In alle programma’s oriënteren de deelnemers zich op verschillen in de Rotterdamse en internationale situaties en interventies via literatuur, lezingen, workshops en werkbezoeken.

Stage in het buitenland

Studenten van het Instituut voor Gezondheidszorg kunnen hun stage in het buitenland volgen. Bijvoorbeeld door te werken als verpleegkundige, fysiotherapeut of logopedist in een ziekenhuis of revalidatiecentrum in Australië, Spanje of Suriname. Hierdoor leren de studenten de gezondheidszorg kennen vanuit een internationaal perspectief. Daarmee helpen ze om nieuwe kennis te verspreiden en krijgen ze de mogelijkheid zich als beroepsprofessional mondiaal te profileren.

Minor in het buitenland

Een andere mogelijkheid voor studenten om naar het buitenland te gaan is door het volgen van de minor Beyond Borders. Studenten onderzoeken een vraagstuk gericht op het leveren van een bijdrage aan gelijkheid van gezondheidszorg. Dit doen zij door vanuit diverse invalshoeken samen met studenten van verschillende (internationale) opleidingen én (internationale) opdrachtgevers te werken. Een deel van de minor wordt - samen met de (internationale) interprofessionele projectgroep - in het land gevolgd, waar het onderzoek wordt uitgevoerd. Dit gebeurt onder andere in Suriname, Curaçao, Zuid-Afrika en India, maar ook in Europese landen.