Menu English

Doorstroomwijzer mbo-hbo

Een goede voorbereiding op het hbo
06 april 2022

Ben je een mbo-student die verder wil studeren in het hbo? Of ben je net gestart met een hbo-opleiding? Met deze doorstroomwijzer begin je beter voorbereid aan een studie in het hbo. Samen met je docent of coach kun je de inhoud bespreken om de overstap van mbo naar hbo soepeler te laten verlopen.

Verschillen mbo en hbo

In het hbo is veel hetzelfde als wat je gewend was op het mbo. Zo heb je nog steeds een eigen klas, verschillende vakken van diverse docenten en een studieloopbaancoach. Maar het hbo is ook anders. De meeste mbo-studenten wennen daar snel aan, maar dat gaat niet altijd vanzelf. Het kan dus prettig zijn te weten wat die verschillen zijn, zodat je je kunt voorbereiden. In deze doorstroomwijzer lees je hoe je het beste de lessen kunt volgen, hoe je je voorbereidt op een tentamen en vind je tips over plannen, slim studeren en samenwerken. Kortom: alle belangrijke informatie over studievaardigheden en (basis)vakken als Nederlands, Engels en wiskunde.

Zo ben je goed voorbereid op de volgende stap in je studiecarrière

Dit document is bedoeld voor mbo-studenten, maar ook voor docenten en coaches die mbo-studenten begeleiden in hun examenjaar. Studenten en docenten kunnen dit document samen gebruiken als basis voor ‘prolessen’ of (studieloopbaan)coaching. Ook kan dit document helpen bij de eerste honderd dagen op het hbo. Coaches op het hbo kunnen bijvoorbeeld deze doorstroomwijzer delen met hun studenten om hen zo goed mogelijk te begeleiden in de overstap van het mbo naar het hbo.

Download de publicatie hier

De doorstroomwijzer mbo-hbo is samengesteld door de werkgroep doorlopende leerlijn Nederlands mbo-hbo:

Matti Gortemaker (Rotterdam Academy, m.w.gortemaker@hr.nl)
Fatiha Haddad (Albeda, f.haddad@albeda.nl)
Nicolette Schaper (Thomas More Hogeschool, n.schaper@thomasmorehs.nl)
Corry de Vries (Zadkine, c.devries@zadkine.nl)
Ellis Wertenbroek (Hogeschool Rotterdam, e.j.m.wertenbroek@hr.nl)

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen