Menu Zoeken English

Clear Rivers Challenge

Technasia leerlingen begeleid door studenten opleiding Watermanagement
09 maart 2022

Plastic is één van de grootste problemen als we kijken naar de vervuiling van water. CLEAR RIVERS komt in actie om dit probleem aan te pakken en met hun challenge kunnen leerlingen van technasia scholen hier een steentje aan bijdragen. Hoe ziet deze challenge eruit en wie is deze organisatie eigenlijk?

CLEAR RIVERS

CLEAR RIVERS werkt aan het verminderen van de plastic stroom richting zeeën en oceanen. Dit doen ze onder andere door opruimacties te organiseren en de door hen ontworpen plasticvangers in rivieren te plaatsen. De plasticvangers van CLEAR RIVERS liggen in de haven van Rotterdam, Schiedam en Brussel, in rivieren in Zwolle, Breda en Budapest, bij het Indonesische eiland Ambon en in Maleisië. Aan het plastic zwerfafval dat CLEAR RIVERS ophaalt met de plasticvangers en door Clean-Ups, wordt nieuwe waarde gegeven om te voorkomen dat het plastic opnieuw zwerfvuil wordt. Met gerecyclede kunststoffen worden nieuwe producten gemaakt, waaronder een drijvend park dat momenteel in de Persoonshaven in Rotterdam ligt. Ook worden er meubels en bouwmaterialen ter verbetering van woonsituaties in minder ontwikkelde gebieden gemaakt.

Situatie

CLEAR RIVERS heeft passieve plasticvangers ontwikkeld om drijvend plastic te vangen in rivieren en havens, voordat het in zeeën en oceanen terechtkomt. De huidige plasticvangers werken passief: de stroming van de rivier en de wind zorgt ervoor dat het drijfvuil in de plasticvangers komt. De plasticvangers zijn zelf redelijk compact, de reikwijdte wordt vergroot door aan de plasticvangers drijvende schermen te koppelen. De schermen kunnen echter niet overal geplaatst worden, omdat zij dan de scheepvaart hinderen. Dit systeem werkt goed, maar CLEAR RIVERS zou de vangers graag smart maken.

 

De challenge!

Leerlingen van verschillende Technasium scholen door Nederland, zijn aan de slag gegaan met de CLEAR RIVERS Challenge voor opdrachtgever Ramon Knoester. De opdracht is om ideeën en uitwerkingen voor een slimme plasticvanger te bedenken. Knoester stelt hierbij de volgende vraag: “Hoe kun je met sensoren, drones, internet en andere technieken de plasticvanger itereren?” Hier is het van belang dat er wordt gericht op het slimmer en effectiever verzamelen van (plastic)afval uit het water.

Wie doen er mee?

Dit project wordt op 15 Technasiumscholen uitgevoerd, binnen de scholen doen er meerdere groepen leerlingen mee. Deze groepen worden begeleid door studenten van de opleiding Watermanagement van Hogeschool Rotterdam. Zij hebben namelijk ervaring met soortgelijke opdrachten. Uiteindelijk kiest de opdrachtgever (Ramon) per school één winnend schoolteam dat de beste iteratie op de plasticvanger maakt. Vervolgens strijden de finalisten tegen elkaar, door hun prototype te testen in het Aqua Lab bij de RDM Campus in Rotterdam. De overall winnaar zal vervolgens in de studio van het Maritiem Museum Rotterdam een pitch opnemen, die gedurende een jaar in de Offshore Experience van het museum getoond wordt. Daarnaast is er voor de het winnende team een verrassing!

Kijk hier voor meer informatie over CLEAR RIVERS

Je kunt ook contact opnemen met Maaike De Waele over de challenge.

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding Watermanagement

Je kunt ook contact opnemen met Nadine Plomp over de opleiding.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen