Menu Zoeken English

Geanimeerd verkiezingsdebat met plaagstootjes

15 maart 2018

Elf Rotterdamse partijen hebben een afvaardiging gestuurd. Sommige van de aanwezige politici zijn zelf nog student, zoals Harm Tillema (CU/SGP). Hij studeert momenteel op Hogeschool Rotterdam af bij Logistics Engineering. Hij roept meer jongeren op om de lokale politiek in te gaan. “Jongeren hebben een toegevoegde waarde door hun frisse kijk.”

Naast Tillema zijn aanwezig: Ehsan Jami (Leefbaar Rotterdam), Barbara Kathmann (PvdA), Sonia Bekker (VVD), Christine Zandberg (CDA), Nadia Arsieni (D66), Jeroen Schilder (Nida), Jaap Rozema (Partij van de Dieren), Stephan Lewis (GroenLinks), Ramona Cairo (SP) en Jos Verveen (Stadsinitiatief Rotterdam).

Linksom of rechtsom

CvB-voorzitter Ron Bormans opent het debat met een korte speech. Hij is er trots op dat lokale politici de hogeschool hebben uitgekozen om hun punt te maken. Volgens hem kijkt heel Nederland naar Rotterdam omdat de politieke tegenstellingen er groot zijn. Hij spreekt de hoop uit dat de politici zich niet alleen bezighouden met hun profilering, maar na 21 maart ook de verantwoordelijkheid zullen nemen om samen te werken. "Of dit nu linksom is of rechtsom."

Tekst gaat verder onder de fotoJohn Bijl stelt Nadia Arsieni (D66) aan de zaal voor.

Het debat wordt geleid door John Bijl. De ervaren debatleider legt de politici een aantal stellingen voor. Ze hebben onder meer betrekking op de diversiteit, huisvesting, leefbaarheid en het milieu. In een Lagerhuisopstelling kunnen voor- en tegenstanders van de stelling met elkaar in discussie.

Betaalbare huisvesting

Bijl ziet het als zijn uitdaging de aanwezigen aan het twijfelen te brengen en zo hun reeds gevormde mening te heroverwegen. "Zodat jullie op 21 maart vol overtuiging stemmen."

Vooral de stelling 'Het bouwen van betaalbare huisvesting voor studenten en starters heeft topprioriteit' lokt veel reactie uit. "We zijn de toekomst, wie zorgt er voor ons?" zegt een student. "De politiek moet helpen."

Plaagstootjes

In blokjes stelt Bijl de politici aan het publiek voor. De uit Amsterdam afkomstige Ramona Cairo (SP), zelf student, krijgt applaus als ze vertelt waarom ze zich nu Rotterdammer voelt: "Ik heb in Amsterdam geleerd van Rotterdam te houden. Diversiteit is overal. Maar in Amsterdam zit iedereen in zijn eigen hoekje en dat is in Rotterdam niet het geval."

Tekst gaat verder onder de fotoRamona Cairo (SP) scoort applaus als ze vertelt waarom ze van Rotterdam houdt. Links van haar zit hogeschoolstudent Harm Tillema (met stropdas, CU/SGP). 

Terwijl het er in de Rotterdamse gemeenteraad vaak fel aan toe gaat, verloopt het debat in een prettige sfeer. Er worden slechts enkele plaagstootjes uitgedeeld. "Ik ben heel benieuwd of ze dit ze na 21 maart ook gaat lukken," zegt een tevreden Bormans na afloop.

Bekijk de foto's

Foto's: Erno Wientjens

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen