Menu Zoeken English

Unieke circulaire hackathon: red de Nederlandse schapenwol

Studenten multidisciplinair op zoek naar oplossingen
19 april 2021

Er dreigt een grote verspilling van wol in ons land. Voor COVID-19 werd 95% van de Nederlandse wol naar China verscheept om te worden verwerkt. Sinds daar vorig jaar de grenzen dicht gingen voor onze wol liggen onze eigen schuren vol, ook is al veel wol verbrand. Dat is zonde en daar willen Hogeschool Rotterdam en Blue City wat aan doen, samen met studenten.

Op zoek naar onverwachte oplossingen

Circulaire hub BlueCity en Hogeschool Rotterdam nodigen 12 studenten uit om bij te dragen aan een oplossing in een unieke hackathon. Samen met docenten en experts uit de industrie gaan ze een dag lang aan de slag om hieraan te werken. Hogeschooldocent Mirella Soyer van Hogeschool Rotterdam Business School, één van de organisatoren van het event legt uit: “Een hackathon is een manier om in korte tijd te komen tot onverwachte, creatieve oplossingen voor een probleem. Circulaire oplossingen worden zelden binnen één discipline gevonden. Samenwerken met verschillende disciplines is dus belangrijk.

Daarnaast willen we ook graag komen tot echt toepasbare voorstellen. Dat kan alleen als je goede achtergrondinformatie hebt. Je moet bijvoorbeeld wat weten over het product wol, wat er mogelijk is met het materiaal, wat de gebruikelijke toepassingen zijn en dergelijke. Niet elke soort wol is geschikt om een trui van te breien. Die materiaalkennis maar ook cijfers uit de industrie worden ons op die dag aangereikt door experts. Voor studenten dus een ideale dag om kennis te vergaren, je netwerk uit te breiden én je creatieve brein aan het werk te zetten. We zijn dan ook op zoek naar studenten in al onze onderwijsinstituten, mensen van elk studiejaar en elke opleiding zijn welkom.”

Nieuwe manieren voor verwerking van wol

In Nederland worden bijna 1 miljoen schapen gehouden. Ze worden ingezet voor natuurlijke begrazing, zuivel en vlees, en leer en wol. De faciliteiten om de wol te wassen en te kaarden bestaan niet meer in Nederland. De zoektocht naar hoe deze verwerking terug te brengen vraagt om slimme combinaties. Naast de toepassing van wol in andere producten, is ook de economische levensvatbaarheid belangrijk, en het logistieke proces.

BlueCity

BlueCity is een community van ondernemers op het gebied van circulaire economie waar ondernemende geesten elkaar ontmoeten en concreet handelingsperspectief ontwikkelen, of het nu gaat om het vergroten van je impact, zero waste leven of het ontwikkelen van een future proof materiaal. Nienke BInnendijk begeleidt namens BlueCity deze hackathon. 

Vanuit de hogeschool zijn docenten vanuit verschillende onderwijsinstituten betrokken als organisator: Josanne Heeroma-ten Katen (IGO, logistiek), Barbara Schrammeijer (EAS, biobased toepassingen) En Aldje van der Meer (WdKA, artistieke vormgeving).

Mirella Soyer: “Deze hackathon met BlueCity draaien we als een pilot. Als het goed gaat hopen we een dergelijk evenement vaker te organiseren. Ik heb er zin in!”

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen