Menu Zoeken English

Uniek recycling concept bekroond als 'Rotterdams Most Excellent' tijdens finale Rotterdam 100

Prijs uit handen van burgemeester Aboutaleb
08 juni 2016

Dinsdagmiddag 7 juni vond de finale plaats van de Rotterdam 100, een competitie voor excellente studenten die streden om de titel ‘Rotterdam Most Excellent’. Vier teams namen het tegen elkaar op in de ring. Voor de winnaars was er een geheel verzorgde reis naar Boston én een aanbevelingsbrief van burgemeester Aboutaleb en voormalig premier Balkenende.

Wat is de Rotterdam 100?

Deze competitie (voorheen Battle of Excellence) is in het leven geroepen met als doel talent te ontwikkelen voor de stad Rotterdam. De ‘next economy’ vraagt om professionals die innovatieve ideeën tot leven kunnen wekken en die de ondernemerskwaliteiten hebben om ze ook uit te voeren. De competitie bereidt studenten voor op een carrière in deze dynamische stad en biedt een perfecte mogelijkheid om hun talent te ontwikkelen en hun netwerk uit te breiden. Rotterdam 100 is georganiseerd door SMO samen met universiteiten, hogescholen, partners uit het bedrijfsleven en gemeente Rotterdam. Collegevoorzitter Bormans noemt deze competitie op de site van Rotterdam 100 "een unieke carrièrekans".

37 deelnemers van Hogeschool Rotterdam

Eind 2015 zijn studenten uit de regio uitgedaagd om mee te doen met de Rotterdam 100. Inschrijving ging bij voorkeur ‘op voordacht van je professor/lector/docent' maar studenten konden ook zichzelf aanmelden. Om mee te mogen doen stuurden studenten een kort filmpje van zichzelf in, waarin ze lieten zien waarom juist zij geschikt waren als deelnemer aan deze battle. Uit die eerste ronde zijn via ‘life pitches’ voor een jury de honderd studenten geselecteerd die uiteindelijk meedongen naar de titel. Van Hogeschool Rotterdam is het 37 studenten gelukt een plaatsje te bemachtigen in de competitie. 

Voor de volgende ronde waren de studenten ingedeeld in teams en deze zijn in een zogenaamde 24-hours Creation Battle aan de slag gegaan met cases voor Rotterdamse topbedrijven. De winnaars daarvan mochten aan de slag in een nauwere samenwerking met de bedrijven die de cases ingebracht hebben, namelijk ABN-Amro, CGI/Port of Rotterdam, Rotterdam Partners en Clean Tech Delta. Uiteindelijk bleven 19 studenten over. Verdeeld over vier teams (een team per case) bereidden zij hun pitches voor die zij op 7 juni presenteerden tijdens de finale. Van Hogeschool Rotterdam waren Michalis Axiotis (International Business & Languages) en Jeff Geene (Bedrijfseconomie) vertegenwoordigd in het team van ABN Amro, AmreetaTember (International Business and Managment Studies) in het team Rotterdam Partners en Kimberley Hermann (Business & IT Management) en Luan Thanh Nguyen (onbekend) in het team van CGI/Port of Rotterdam. 

Winnende case: het recyclen van haar

De finale vond plaats op de Erasmus Universiteit tijdens de Rotterdam Talent Week. Het winnende team, met HR-studente Amreeta (op de foto met de oorkonde) had in hun case van Rotterdam Partners de opgave iets te doen met recycling en hergebruik. Ze hebben bij de 24-uurs battle de radicale keus gemaakt om de jaarlijkse 2 miljoen kilo haarafval van de Nederlandse kappers aan te pakken. Het team heeft bedacht hoe dat kan worden hergebruikt, bijvoorbeeld als vulling van teddyberen of omgesmolten tot haarclips, waardoor er ook weer minder plastic nodig is, waar deze normaal van worden gemaakt. Deze originele aanpak leverde hen uiteindelijk de winst op.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.