Succesvolle eerste zomerschool vluchtelingen

01 september 2016

Van eind juli tot half augustus vond op Hogeschool Rotterdam de eerste zomerschool taal voor vluchtelingen plaats. Na een selectie hebben zestien deelnemers deze zomerschool gevolgd. De cursus, georganiseerd én gegeven door docenten van het team dat extra ondersteuning verzorgt aan nieuwe en zittende studenten, was voor zowel deelnemers als docenten een inspirerende ervaring.

Vier ochtenden per week werd er 3 ½ uur lang intensief en geconcentreerd gewerkt. Veel uitleg, veel oefenen en steeds opnieuw veel vragen. Afwisselende werkvormen die soms tot veel hilariteit leidden, maakten dat er optimaal geleerd kon worden. Elke dag gingen cursisten naar huis met een stapel opdrachten waarbij zowel de uitbreiding van de vocabulaire als grammaticale regels centraal stonden.

"De tijd gaat veel te snel!"

Aan het eind van de cursus bleek dat alle deelnemers een duidelijke vooruitgang hadden geboekt. Toch vonden cursisten dat de tijd veel te snel ging: ‘Ik wens dat de cursus vijf weken was’, vond een van de deelnemers. Anderen hadden naast de vooruitgang ook hun motivatie weer te pakken, zoals een deelneemster schreef in haar evaluatie: ‘Ik ga weer hard werken om een hoog niveau te halen, deze cursus is het begin.’

Ervaringsdeskundige vertelt

Omdat een nieuwe taal leren voor volwassenen echt een flinke klus is, waarbij het soms lastig is de motivatie vast te houden, kwam er een ‘ervaringsdeskundige’ zijn verhaal vertellen. Deze student die inmiddels tweedejaars bij een technische opleiding is, vertelde hoe je je motivatie kunt – en moet – vasthouden. Dit heeft de cursisten zeker geholpen om de focus te blijven houden, ook wanneer het wat minder gaat.

Zelfstandig verder

De sfeer in de groep was goed. Cursisten hielpen elkaar, werkten na de les soms samen verder en maakten een WhatsAppgroep om vragen van elkaar te beantwoorden en om contact te houden. Het beste aan de lessen was volgens een deelnemer: "… goede docenten en studievrienden en de goede sfeer."

Inmiddels is een deel van de groep bij elkaar gekomen om zelf verder te werken aan het verbeteren van hun Nederlands. Hun uiteindelijke doel is om te gaan studeren. Voor de meesten is het geen vraag meer waar: het liefst aan Hogeschool Rotterdam.

Meer informatie

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.