Menu Zoeken English

Succesvol studentenbedrijf De Tablet Student helpt senioren

25 augustus 2017

Het begon anderhalf jaar geleden als een opdracht voor de studie Small Business and Retail Management, maar nu mogen studenten Leon Blaak (21) en Givan Hieralal (20) zich echte ondernemers noemen. Ze bedachten het lesbedrijfje De Tablet Student, waarbij ze senioren leren hoe ze met hun tablet om moeten gaan.

Uitbreiden naar andere regio's

Inmiddels hebben de studenten zeven prijzen voor starts-up’s in de wacht gesleept en nu gaan ze flink uitbreiden. Van de regio Rotterdam naar Noord-Holland en Noord-Brabant, van tien naar dertig docenten en van 300 naar 3.000 leergierige senioren. “Voor de opdracht hebben we twee weken gebrainstormd,” vertelt vierdejaars Givan. “Het meest eenvoudige idee bleef over: een idee dat makkelijk te realiseren was én goedkoop, want we hadden geen investeringskapitaal. We dachten: we bezitten veel kennis over tablets, en die is gratis. Daarnaast hadden we gelezen over de grote eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam. Als we dat nu eens combineerden?

Tablets met eenzaamheid…. De docent zag iets in het idee. De vervolgopdracht was: geef een les. Er kwamen dertig senioren op af en die waren zó enthousiast. ‘Hier moeten we mee doorgaan,’ zeiden we tegen elkaar.” Ouderen hebben veel moeite met de basishandelingen van een tablet, gaat Givan verder. “Zoals: hoe krijg ik verbinding met Wifi? Hoe word ik vrienden met mijn kleinkinderen op Facebook? Hun omgeving heeft vaak niet het geduld om hen dat rustig uit te leggen. In onze lessen doen we dat stapje voor stapje in groepjes met jonge docenten die zijn opgegroeid met het gebruik ervan.”

Voor de gezelligheid 

De senioren die hun lessen volgen zijn ontzettend tevreden. “Veel van hen komen ook voor de gezelligheid. Ze worden vrienden met elkaar op Facebook en hebben zo ook contact na de lesuren. Er gaat een nieuwe wereld voor ze open en ze overladen ons met complimentjes. Soms nemen ze iets voor de docent mee, zoals een bloemetje. Het voelt goed. Onze drijfveer is niet alleen geld verdienen, maar ook mensen helpen.”

Leren van het ondernemen én van school 

Van de hogeschool – die zorgt voor coaching en waar ze met vragen altijd terecht kunnen – hebben ze kantoorruimte gekregen in het innovatiecentrum in het Groot Handelsgebouw, waar ze nu drie dagen per week voor De Tablet Student werken. Leon haalt de afspraken binnen en bezoekt verzorgingstehuizen, Givan is verantwoordelijk voor de website, de marketing en de financiën. “Natuurlijk heb ik veel aan mijn studie bij mijn werkzaamheden. En door het zelf ondernemen, leer ik ontzettend veel extra. Ik stuur nu tien man personeel aan; daar horen contracten bij en sollicitatiegesprekken voeren. Dat heb ik nooit eerder gedaan.”

Ervan kunnen leven? Over een jaar 

Uiteraard wordt er ook geld verdiend. Of er al een Porsche voor de deur staat? “Haha, nog niet. Ons streven is dat we hier over een jaar van kunnen leven en daarvoor moeten we investeren. We willen dit jaar verdrievoudigen ten opzichte van vorig jaar. En ik hoop dat we over tien jaar in heel Nederland zitten. Een reëel streven, denk ik. We stoppen er veel tijd in.” Blijft er zo nog wel ruimte over om te genieten van het échte studentenleven? “Af en toe is er echt wel tijd voor een biertje. En ook voor wat meer biertjes. Maar in tegenstelling tot sommige andere studenten kunnen wij de dag erna niet blijven liggen.”

Headerfoto: Jan de Groen

Lees ook

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.