Menu Zoeken English

Studenten Watermanagement onderzoeken Butuanon rivier tijdens waterproject op de Filipijnen

20 december 2018

Hoe krijg je de meest vervuilde rivier van de Filipijnen schoner? Elf studenten van de opleiding Watermanagement onderzochten twee weken lang tijdens de Butuanon River Scan 2018 oplossingen om de waterkwaliteit van de Butuanon Rivier te verbeteren. Dit deden zij samen met studenten van de University of San Carlos in Cebu City.

Tijdens het project moesten de studenten nadenken hoe de rivier opgeruimd kon worden en de waterkwaliteit verbeterd. Én hoe dit op de langere termijn gedaan kon worden. Het doel was om de kwaliteit van het rivierwater te analyseren, de plasticvervuiling langs de oevers te beoordelen en de perceptie van omwonenden vast te stellen. Om tot goede innovatieve oplossingen te komen, werden de studenten onderverdeeld in zes gemengde teams van Nederlandse en Filipijnse studenten die zich die zich richtten op bovenstroom, benedenstroom of midstream. 

Doelgericht onderzoek

Tweedejaars student James Owen (31 jaar) zat in het team wat zich bezighield met de bovenstroom. “Wij hadden ons gericht op het zuiveren van het rioolwater voordat het de rivier ingaat.” Dit deden zij om ervoor te zorgen dat het benedenstrooms minder vies was. Owens team had een filter bedacht wat op zwaarte kracht werkt waarmee zij 200 liter in de week konden filteren. “Ik hoop dat ze daar iets mee kunnen.”

Moushan Lim (20 jaar en tweedejaars student) had een hele andere beleving, hij zat namelijk in het team dat zich bezighield met de benedenstoom. “Downstream is het afvoerputje. Het stonk echt heel erg naar riool, maar dan een tikkeltje erger. Dat had ik nog nooit meegemaakt.” De leefomstandigheden rondom de rivier waren een eye-opener voor de student. “Er zijn mensen die maar drie meter van de rivier vandaan wonen. Je ziet er zelfs kinderen spelen.” In Lim’s team was het vooral samenwerken, iedereen had een eigen taak. “We deden bijvoorbeeld metingen en dan moest je wel je handen vies maken en in het water graaien.” Voor deze handelingen kregen ze wel handschoenen om ziektes door het vervuilde water te voorkomen.

De zelfbedachte oplossingen zijn door de teams gepitcht voor Filipijnse functionarissen tijdens de Mandaue International River Summit

 Bekijk het filmpje over the riverscan

Butuanon River Scan 2018

In 2015 werd de Butuaton Rivier uitgroepen tot de meest vervuilde rivier van de Filipijnen. In het kader van een Erasmus Plus samenwerkingen vond de Butuanon River Scan 2018, onderdeel van het Climatecafé wat opgericht is door Rick Heikoop en Floris Bogaard, plaats.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen