Menu Zoeken English

Studenten bachelor Medische Hulpverlening eisen schadevergoeding

11 mei 2017

Op 1 mei 2017 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor de bacheloropleiding Medische Hulpverlening een BIG-registratie mogelijk gemaakt, die de medisch hulpverlener de bevoegdheid geeft om een aantal medische handelingen zelfstandig uit te voeren. In de media zijn vandaag berichten verschenen dat een groep studenten van Hogeschool Rotterdam claimt dat deze erkenning te laat is toegekend en dat zij daardoor studievertraging hebben opgelopen. Zij zouden Hogeschool Rotterdam hiervoor aansprakelijk willen stellen en eisen een schadevergoeding.

Hogeschool Rotterdam biedt drie varianten van de bachelor Medische Hulpverlening aan: anesthesiologische zorg, operatieve zorg en acute zorg. De eerste twee varianten zijn in september 2012 van start gegaan. Voor deze varianten is een BIG-registratie niet vereist. De opleidingsvariant acute zorg, waarvoor de BIG-registratie wel relevant is, is gestart per september 2014. Dit is pas nadat de minister van VWS in augustus 2014 had besloten de BIG-registratie toe te kennen, met gebruikmaking van de mogelijkheden die de wet BIG kent. Het is vanwege deze startdatum ook niet te verwachten dat de studenten die deze laatste variant volgen, studievertraging zouden oplopen vanwege de pas recentelijk opengestelde mogelijkheid om in het BIG-register opgenomen te worden.

In het verleden hebben economische factoren de afgelopen jaren druk gezet op het aantal beschikbare stageplaatsen. Echter, wij hebben niet een stageprobleem kunnen waarnemen dat gerelateerd is aan de BIG-registratie zoals het Landelijk Studenten Rechtsbureau kennelijk meent te zien. Een aantal van onze studenten die de acute variant heeft gevolgd is inmiddels afgestudeerd en heeft ook een passende werkkring gevonden.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen