Ga direct naar de content

Samenwerkingsproject met hogescholen Oekraïne en Rusland afgesloten met prijsuitreiking

Opleiding business IT & Management
27 maart 2015

Afgelopen week ontving de opleiding Business IT & Management van Hogeschool Rotterdam Oekraïense en Russische studenten ter afsluiting van een groot internationaal project dat in oktober 2014 startte.

Tweedejaars van deze opleiding werkten gedurende een half jaar samen met hun Russische en Oekraïense tegenhangers aan opdrachten voor Nederlandse bedrijven.

Een week vol activiteiten en gastcolleges werd 26 maart afgesloten met een feestelijke bijeenkomst op Hogeschool Rotterdam. Daarbij waren studenten en docenten van onze hogeschool aanwezig, professoren uit St. Petersburg (Peter the Great St. Petersburg PolytechnicUniversity), Zhytomir (State Technological University) en Kiev (Bionic University Kiev) en bovendien een afvaardiging van Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het hoger onderwijs), collegevoorzitter Ron Bormans en Peter Karstel, directeur van het Instituut voor Bedrijfskunde, waar de opleiding Business & IT Management onder valt. Ook Fedor Voronin, cultureel attaché van de Russische ambassade en vertegenwoordigers van de bedrijven die de opdrachten aan de studenten hebben verstrekt, waren hierbij aanwezig.

Tijdens het project zijn enkele Nederlandse studenten in Kiev, Zytomir en St. Petersburg geweest om hun medestudenten te ontmoeten. Het was voor hen een geweldige ervaring om in aanraking te komen met de Oekraïense en Russische cultuur. Door de uitwisseling leren ze omgaan met culturele verschillen en met onverwachte gebeurtenissen die zich tijdens zo'n project voordoen. Het project laat zien dat studenten hun kennis over grenzen delen en dat hier hele mooie ideeën uit voorkomen. De uitwisseling is ook goed voor de opbouw van een internationaal netwerk. Studenten die hun horizon willen verbreden hebben er veel aan om internationale ervaring op te doen. Veel Nederlandse bedrijven werken samen met IT-specialisten uit Rusland, Polen, Oekraïne en Roemenië. Business IT & Management levert geen IT-specialisten af, maar juist mensen die vragen van klanten 'vertalen' naar vraagstukken waar de IT-ers mee aan het werk kunnen. 

En de winnaar is...

Tijdens de afsluitende bijeenkomst presenteerden de studenten de gemaakte eindproducten van het project. Er werd steeds in teams samengewerkt met een samenstelling uit twee landen. De winnaars werden door het publiek gekozen via stemmen met de telefoon.

Winnaar van het project zijn het duo Bob Boons (Rotterdam) en Alexander Kravchuk (Zhytomir) en het duo Darya Moiseeva (St Petersburg) en Robin van der Meer. Het eerste koppel maakte een interactieve website voor het gebruik van zonnepanelen voor het bedrijf Rooftop Energy. Het tweede koppel maakte een applicatie voor urendeclaraties voor vrachtwagenchauffeurs voor het bedrijf Time-it. Alle vier kregen ze een gegraveerde pen met een speciale decoratie op de top die samenwerking en communicatie symboliseert. 

Naast deze twee projecten werkten nog groepjes aan het maken van een applicatie voor 24baby, een bedrijf dat begeleiding aanbiedt aan zwangere vrouwen via een website (lees hierover ook het artikel in Profielen) . De vierde opdracht was het maken van een applicatie voor een hoisting bedrijf, 12hoist4u, en de vijfde een opdracht voor Welinq een bedrijf dat websites ontwikkelt.   

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.