Ga direct naar de content

Rotterdamse première documentaire ‘Kansen Krijgen, Kansen Pakken’

Studenten en medewerkers HR in gesprek met regisseur Ireen van Ditshuyzen
19 mei 2016

In het kader van de wereldwijde UNESCO Dag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling organiseert Hogeschool Rotterdam op maandag 23 mei een bijeenkomst voor studenten en medewerkers om de eerste aflevering van de documentaire ‘Kansen Krijgen, Kansen Pakken’ te bekijken en in gesprek te gaan met regisseur Ireen van Ditshuyzen.

De documentaire is een drieluik en vertelt de verhalen van maatschappelijk betrokken Nederlanders met een niet-westerse achtergrond. Jonge mensen, van wie de (groot-) ouders ooit als gastarbeider hier naartoe kwamen, die zich hebben ontwikkeld tot Nederlandse wereldburgers. 

De documentaire volgt negen hoofdpersonen, waaronder een huisarts, een accountant, een marktkoopman, een jongerenwerker en een docent tijdens hun werk, met familie, in hun buurt, op school en thuis. Ze zijn in Nederland geboren en getogen, hebben tegenslagen overwonnen en kansen gepakt. Welke stappen hebben zij gezet? Hoe hebben zij barrières doorbroken en wat moesten zij daarvoor doen en laten?

“We kunnen alleen constateren dat we in een superdiverse samenleving leven, die waarschijnlijk alleen nog maar diverser wordt en de vraag is: hoe gaan we daar mee om?’’, zegt docent Hasib in de documentaire. Daarover gaan de studenten en medewerkers van de hogeschool op 23 mei in gesprek met elkaar, regisseur Ireen van Ditshuyzen, researcher Kivilcim Özmen en één van de hoofdpersonen uit de documentaire.

UNESCO-hogeschool

Hogeschool Rotterdam mag zich sinds begin dit jaar officieel UNESCO-Hogeschool noemen. Scholen ontvangen dit predicaat als zij in hun onderwijs projecten integreren rond de vier UNESCO-thema’s: Vrede en mensenrechten, Intercultureel leren, Wereldburgerschap en Duurzame ontwikkeling. De lerarenopleidingen Aardrijkskunde en Maatschappijleer en de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) van de hogeschool hebben een programma op deze thema’s ontwikkeld onder de titel ‘Cultural development for sustainable peace. 

Het documentaire-drieluik wordt uitgezonden op zondag 22 mei, 29 mei en 5 juni om 21.05 uur op NPO 2.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.