Menu Zoeken English

Promotiebeurs voor onderzoek naar compassie in de informele hulpverlening

10 juni 2016

Het NWO heeft (docent)onderzoeker Renate Willems een promotiebeurs voor leraren toegekend. Met deze beurs kan Willems de komende zes jaar haar promotieonderzoek 'Het butterfly effect in de informele hulpverlening' gaan uitvoeren. Zij onderzoekt binnen haar project de effecten van zelfcompassie bij informele hulpverleners. De commissie van het NWO zien de relevantie van het onderzoek, zowel voor de maatschappij, het onderwijs en de wetenschap.

Zelfcompassie

De participatiesamenleving verwacht veel van vrijwilligers in de informele zorg. Deze vrijwilligers lopen, net als professionele hulpverleners, een groot risico op compassiemoeheid en verminderde veerkracht. Een veelbelovend positief psychologisch thema om deze problemen preventief aan te pakken is zelfcompassie. In plaats van meedogenloos te oordelen en jezelf te bekritiseren voor allerlei tekortkomingen, betekent zelfcompassie dat je vriendelijk en begripvol bent tegenover je fouten en gebreken. 

Het promotieonderzoek

Het butterfly effect is een theorie die veronderstelt dat de verandering van een enkele gebeurtenis grote gevolgen kan hebben. Met dit onderzoek wil Renate Willems aantonen dat het beoefenen van zelfcompassie door de informele hulpverleners van Sensoor - met behulp van de eHealth-training Compassie als sleutel tot geluk online - leidt tot meer veerkracht en minder compassiemoeheid. Daarnaast passen de hulpverleners meer compassie toe in directe contacten met hulpvragers, hetgeen de tevredenheid van hulpvragers vergroot. 

De resultaten van het promotieonderzoek zijn niet alleen van belang voor de kwaliteit van de informele hulpverlening door Sensoor, maar ook voor andere vormen van informele hulpverlening en voor het onderwijs die deze zorgprofessionals opleiden.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen