Menu Zoeken English

Positieve cijfers voor Hogeschool Rotterdam

Ron Bormans is zeer te spreken over instroomcijfers en studieresultaten
19 september 2017

Ron Bormans, voorzitter van het College van Bestuur, is zeer te spreken over instroomcijfers en studieresultaten van Hogeschool Rotterdam. In zijn jongste column, die afgelopen maandag verscheen, schrijft Bormans dat dergelijke getallen geen indicaties zijn van kwaliteit, maar omvang en groei zegt wel wat.

In de bedrijfsvoering vormen cijfers centrale parameters en groei is toch ook een teken van kwaliteit. Overigens baseert hij zich op de voorlopige cijfers van september. Er kunnen zich dus nog studenten aanmelden, maar ook afmelden.

Associate degree

Als voorbeeld noemt Bormans deAssociate degrees, de tweejarige opleidingen vooral bedoeld voor mbo’ers, waarvan maatschappelijk is vastgesteld dat daar grote behoefte aan is. Hij is trots dat Hogeschool Rotterdam, als pionier op dit gebied, dit jaar een groei van 10 procent heeft gerealiseerd.

Forse groei Pabo

Ook de instroom bij de Pabo trekt stevig aan met een groei van maar liefst 31 procent . Zeker tegen de achtergrond van een dreigend lerarentekort in de regio is dit een prachtig resultaat, zonder toe te geven aan de toelatingseisen van de hogeschool. Ook goed nieuws is dat de mbo’er op deze opleiding begint terug te komen: uit het mbo is de instroom gestegent met 74 procent. Zelfs het aantal mannen in de Pabo goed vertegenwoordigd (bijna 25 procent in de voltijdopleidingen en bijna 40 procent in deeltijd).

Meer mbo’er

“Begint ons intensief beleid vóór de poort om jonge mensen de beste keuze voor een opleiding te laten maken, zijn vruchten af te werpen?”, vraagt Ron Bormans zich af. “In ieder geval vindt de mbo’er weer meer zijn of haar weg naar onze hogeschool.” Het percentage van de mbo-instroom in de totale instroom is nog niet terug op het niveau van 2014 (33,4 procent), maar beweegt daar met 31,3 procent  (vorig jaar 29,8 procent) wel weer naar toe. Ook meer buitenlandse studenten weten Rotterdam te vinden: een groei van 21,6 procent. 

Het studiesucces stijgt lichtjes

De grote uitdaging van Hogeschool Rotterdam is om meer jonge mensen met succes naar een diploma te begeleiden. Want, licht Bormans toe in zijn blog, te veel jonge mensen vallen tijdens de studie uit. De meest recente cijfers (peildatum 15/9) tonen een paar lichtpuntjes. Het percentage van studenten dat zijn propedeuse in één keer haalt, loopt in 2017 op van 29,7 procent naar 31,1 procent. Het aantal dat in het eerste jaar stopt loopt terug van 36,6 procent naar 35,5 procent  en het gemiddeld aantal studiepunten waar studenten het eerste jaar mee afsluiten is opgelopen van 45,3 naar 46,9. Ron Bormans: ‘’Dit is nog zeker niet een beeld om tevreden mee te zijn, maar de beweging is goed.’’ 

Meer docenten, meer ruimte en meer voorzieningen

Hogeschool Rotterdam zet de meerjarige trend van groei door. Dit jaar groeit het totaal aantal studenten met 6 procent: de hogeschool verwelkomt welgeteld 12.179 nieuwe studenten. Ron Bormans stelt dan ook: ‘’We mogen trots zijn op het feit dat het ons elk jaar weer lukt dergelijke forse groeicijfers te accommoderen in meer docenten, meer ruimte en meer voorzieningen. Mag ook wel eens gezegd worden.’’

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen