Ga direct naar de content

Nieuw inzicht in rol verpleegkundig specialisten

Promotieonderzoek naar ontwikkeling en invulling van professionele verantwoordelijkheid
07 september 2016

Helderheid over datgene waarvoor verpleegkundig specialisten professioneel verantwoordelijk zijn, is een voorwaarde voor hun erkenning als beroepsgroep. Dat stelt verpleegkundige en onderzoeker Ada ter Maten-Speksnijder in haar proefschrift 'Finding Florence, Shedding Light on Nurse Practitioners’ Professional Responsibility'. Op 13 september vindt de openbare verdediging plaats aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Proefschrift

Finding Florence. Shedding Light on Nurse Practitioners’ Professional Responsibility Download

Verpleegkundig specialisten zijn verpleegkundigen met meer verantwoordelijkheid en een hoger opleidingsniveau dan basisverpleegkundigen. In haar proefschrift concludeert Ter Maten-Speksnijder dat verpleegkundig specialisten een belangrijke bijdrage leveren aan de continuïteit van het medisch zorgproces op de verpleegafdelingen en poliklinieken van ziekenhuizen. Zorgverlening gericht op ziekte en behandeling op basis van protocollen is geen enkel probleem voor hen, maar geïntegreerde aandacht voor zowel de biologische als de psychologische, sociale en spirituele aspecten blijkt veel moeilijker.

Een beperkte opvatting over de professionele verantwoordelijkheid van de verpleegkundig specialist zorgt wel voor passende medische behandeling van de patiënt, maar niet zonder meer voor integrale zorg die aansluit bij de persoon en diens behoeften.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.