Menu Zoeken English

Onthulling Kunstwerk

06 juni 2018

Het kunstwerk van Harmen Meinsma, oud-student van de Willem de Kooning Academie (WdKA), is afgelopen week vrijdag onthuld in de nieuwbouw van de Kralingse Zoom. Het betreft drie megaportretten van bewoners van een camping in Hoek van Holland. "Ik houd ervan om bijzondere Rotterdammers op een voetstuk te plaatsen," licht Harmen (1991) toe. "Mijn werk is een kleurrijke heropvoering van reëel bestaande situaties."

De Kracht van Rotterdam

Op zijn veertiende kreeg Harmen zijn eerste camera en legde zich vervolgens toe op de documentairefotografie. In 2017 studeerde hij af aan de WdkA van Hogeschool Rotterdam.

De Kracht van Rotterdam – een podium voor de stad, haar bewoners en fotografen – wees Harmen hun project Hoek van Holland toe. Zonder vooropgezet plan trok Harmen het gebied in. Op een zondagmiddag belandde hij bij een Elvis Presley tribute-concert, waar hij Gerda ontmoette. "Met haar man bezit ze een huisje op de camping in het recreatiegebied. Het maakte mij nieuwsgierig. Toen ik op de camping kwam en de bijhorende toeters en bellen zag, wist ik meteen: zij wordt mijn model en hier moet het project plaatsvinden."

Hij won het vertrouwen van Gerda en andere campingbewoners en kreeg alle medewerking. "Hun ziel zit diep verankerd in de Hoekse camping en het zijn allemaal opvallende verschijningen. Ik vind het uitermate boeiend hoe je als fotograaf werkelijk iedereen kunt omtoveren tot een ster. Ook zoek ik graag de grenzen op tussen feit en fictie. Ik begon heel documentair, en speelde vervolgens met clichés door styling en licht toe te voegen."

Metamorfose

Het resulteerde in drie megaportretten van de vaste campingbewoners Anny, Wim en Gerda. "Ze waren erg onder de indruk van het resultaat en konden niet geloven dat zij het zelf zijn," zegt Harmen. "Ik heb ze namelijk een totale metamorfose gegeven. Het is nu alsof ze regelrecht uit een ‘telenovela’ komen."

De titel van de serie, The Last Season, geeft het een bepaalde tragische, maar ook theatrale ondertoon mee, vindt Harmen. "Deze onontdekte paradijsvogels zijn wat ouder. Naast dat het seizoen op zijn eind liep, zitten ze in de laatste fase van hun leven en plukken de dag."

Een jaar na zijn afstuderen hangt Harmens werk nu dus prominent op zijn oude school. "Ik sta nog aan het begin van mijn carrière; een mooier compliment is nauwelijks denkbaar."

Jan van Heemst, voorzitter kunstcommissie en hoofddocent WdKA (links) en Harmen Meinsma (kunstenaar en oud-student WdKA) bij de onthulling van de drie megaportretten.

Kunstcollectie

Hogeschool Rotterdam vindt dat kunst en vormgeving sterk bijdragen aan een omgeving waarin het prima studeren en werken is. De Kunstcommissie koopt hiervoor regelmatig kunstwerken aan en richt zich daarbij op kunstenaars en vormgevers die Hogeschool Rotterdam zelf heeft opgeleid.
Medewerkers van de hogeschool kunnen voor een relatief laag bedrag kunst van gerenommeerde kunstenaars kopen. Kijk op de site voor een overzicht van alle kunstwerken. Een groot deel is binnen de muren van de gebouwen te bewonderen.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen