Menu Zoeken English

Nieuwe bundel ‘Aan het werk met Hannah Arendt’ uitgereikt

Praktijkgericht boek nodigt docenten uit tot nadenken over professionaliteit.
03 november 2017

‘Aan het werk met Hannah Arendt’ is een bundel die onder redactie van oud-docent en onderzoeker van Hogeschool Rotterdam, Joop Berding, is uitgebracht. Hannah Arendt (1906-1975) was een Duits-Amerikaans-Joodse politiek denker. In het werk van Hannah Arendt zijn vele verrassende en actuele aanknopingspunten te vinden die professionals in het onderwijs, de zorg en het sociaal werk kunnen toepassen in hun werk.

Professionele logica

Docenten, sociaal werkers, hulp- en zorgverleners lopen vaak tegen vraagstukken aan die betrekking hebben op hun professioneel handelen. Denk daarbij aan vragen als: Hoe kunnen we onze eigen organisatie kritisch blijven bevragen? Wordt ons werk niet te veel gedomineerd door maakbaarheidsdenken? Zijn we als professionals radertjes in een machine? De logica van de bureaucratie en van de markt lijkt het te winnen van de professionele logica.

In de bundel ‘Aan het werk met Hannah Arendt’ wordt in tien hoofdstukken steeds vanuit een concrete casus - in het basisonderwijs, op de lerarenopleiding, in de ouderenzorg en in het sociaal werk - geprobeerd te begrijpen wat er aan de hand is, met als denkgereedschap de begrippen van Arendt. De auteurs die aan het boek hebben meegewerkt zijn allemaal werkzaam in het hbo en kennen zowel het werkveld als het werk van Arendt goed. Daardoor is het een praktijkgericht boek dat uitnodigt en prikkelt tot denken over professionaliteit.

Symposium

Op 2 november is er door Hogeschool Rotterdam een symposium georganiseerd rondom de lancering van het boek. Vragen die tijdens de middag werden gesteld:  Hoe geef ik invulling aan mijn professie als docent? Wat is een professional? Hoe noem je die professional van de toekomst? Is dat een normatieve, reflectieve, innovatieve of lerende professional? Dit leverde geanimeerde gesprekken op. Niet om tot een oplossing te komen van een bepaald probleem, maar om met elkaar het debat en gesprek aan te gaan om zo beter te begrijpen.

Het eerste exemplaar van het boek werd officieel door Joop Berding aangeboden aan Ron Bormans, voorzitter van het College van bestuur van Hogeschool Rotterdam. “De filosofie van Hannah Arendt heeft mij goed geholpen om mijn verhaal over de samenleving en onze hogeschool kracht bij te zetten en een beeld te kunnen schetsen. Uit het denken van Hannah Arendt heb ik taal gedestilleerd om de samenleving beter te begrijpen. We leven in een complexe tijd waarin een handreiking voor die complexiteit wenselijk is. Ik ben blij dat mensen als Joop via dit soort boeken, waarbij de filosofie op een intelligente en verantwoorde manier wordt gebruikt, kunnen aanzetten tot nadenken over onze eigen professie.”, aldus Ron Bormans. 

Bestel het boek ‘Aan het werk met Hannah Arendt’  via Uitgeverij ISVW.  

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen