Menu Zoeken English

Minor+ treedt toe tot Kopgroep van Zorgpact Nederland

12 juni 2018

De minor+ Silicon Venturing Rotterdam is bestempeld tot Koploper van Zorgpact Nederland, een initiatief van de ministeries OCW, VWS en SZW. De minor+ is een samenwerking met het Albert Schweitzer ziekenhuis en is daar ook gevestigd.

Innovatief samenwerkingsproject

Een Koploper is volgens Zorgpact een innovatief samenwerkingsproject waarin zorg- en welzijnsinstellingen, scholen en/of overheden concrete resultaten hebben geboekt. Koplopers zijn een inspiratiebron voor andere regionale samenwerkingen én voor elkaar. Een lerend netwerk dat voorop gaat in de vernieuwing van zorg, welzijn en onderwijs. Het Zorgpact geeft Koplopers een podium om andere samenwerkingen te inspireren en creëert een lerende gemeenschap door bijvoorbeeld bijeenkomsten voor de Kopgroep te organiseren en kennis te delen. Het Zorgpact is een initiatief van de ministeries Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 

Silicon Venturing Rotterdam

In de minor+ werkt de student in een multidisciplinair team dat in de eerste periode zelf op zoek gaat naar een probleem binnen het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) Dordrecht. Voor deze problemen worden innovatieve, technologische oplossingen ontwikkeld die de zorg van het ziekenhuis verbeteren.  

In de laatste tien weken van de minor krijgen de studenten de mogelijkheid om de innovatie die zij in de eerste weken hebben gevonden verder te ontwikkelen of om aan een andere, eigen innovatie, te beginnen. Aan het einde van de minor worden alle innovaties gepresenteerd aan het ziekenhuis en diens patiënten. Het ASZ krijgt daarna de mogelijkheid om met de studenten de innovatie verder te ontwikkelen.

Resultaten

Er zijn mooie resultaten geboekt in de minor+, zoals het gebruik van virtual reality bij het aanprikken van een shunt (methode om toegang tot de bloedbaan te krijgen), het ontwikkelen een droomkussen met rustgevende geluidjes om ziekenhuisstress tegen te gaan, en de ontwikkeling van een robot die onnodige bewegingen van de verpleegkundigen zoveel mogelijk beperkt.

De robot die onnnodige bewegingen van de verpleegkundigen zoveel mogelijk beperkt.

Het droomkussen met rustgevende geluidjes om ziekenhuisstress tegen te gaan.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.