Menu Zoeken English

Minister Dijsselbloem bezoekt Hogeschool Rotterdam in collegetour

20 december 2016

Dijsselbloem (PvdA) was afgelopen maandag te gast op Hogeschool Rotterdam. De bewindsman ging in gesprek met studenten en medewerkers van de Hogeschool en de Erasmus Universiteit over zijn functie en recente werkzaamheden. Hij sprak onder meer over de noodzakelijke hervormingen die dit kabinet heeft doorgevoerd.

 “De financiële crisis heeft zwakke plekken genadeloos blootgelegd. Er is met belastinggeld veel schade voorkomen. We komen van ver en de begroting is geleidelijk weer op orde. Dat hebben we zo sociaal mogelijk gedaan. Of ik nou politicus ben of niet, ook een statisticus zou op dit moment zeggen: Nederland staat er beter voor." Dijsselbloem zet in op duurzaam economisch herstel en kijkt vooruit met plannen voor bijvoorbeeld de nieuwe Nationale Investeringsbank voor economische ontwikkeling die hij nog deze kabinetsperiode wil realiseren. 

Resultaten

Uiteenlopende vragen passeerden de revue: over het effect van Brexit op de economie maar ook over opkomend populisme in Europa. Zo legde de minister uit dat de deregulering van banken mede de crisis veroorzaakte, hetgeen heeft geleid tot versterking van de opkomst van populisme. Een zorgwekkende trend. Tegelijkertijd is de minister trots op de geboekte resultaten zoals de rol van de eurozone bij de vorming van de Europese bankenunie en de succesvolle afronding van de steunprogramma's voor Spanje, Ierland en Portugal. Om de financiële sector weer echt gezond te maken pleit Dijsselbloem voor een bail-in in plaats van bail-out, een kritische toets op benoemingen en belonen zonder verkeerde prikkels.

Vragenvuur

In het publiek van zo’n 200 bezoekers bleken heuse specialisten verscholen: accountants to be, studenten Bedrijfseconomie, Fiscaal Recht en Financial Services Management. Een mooie vraag van een student Finance ging over het effect van de verkiezing van President Trump in de Verenigde Staten. 

Politicus van het Jaar

Op het moment van de Collegetour kwam de minister net van een uitzending van EenVandaag, hij werd daar derde in de strijd om Politicus van het jaar. Dat konden we hem live melden. Met een kwart van de stemmen won Geert Wilders bij deze publieksverkiezing, nummer twee is Jesse Klaver. Als het aan de minister ligt zou hij de politieke publieksprijs geven aan “de keigoede Kamervoorzitter Arib”, die nu net buiten de top 3 viel.
“Hoe belangrijk het werk dat je doet ook is, je moet altijd blijven relativeren, bijvoorbeeld in het café”, was de tip die de minister als uitsmijter meegaf aan de studenten. 

Marjolein Nieuwdorp, moderator en kerndocente Communicatie bij het instituut voor Communicatie Media en Informatietechnologie 

P.S.  RTV Rijnmond deed ook verslag

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen