Menu Zoeken English

Masterclass Jitske Kramer inspireert tot veranderen

‘Wow, wat een verschil’ over diversiteit, samenwerken en organisatieculturen
29 november 2017

Een eerste tip aan het begin van haar masterclass scoort al meteen applaus: ‘’Ga nooit meer met elkaar vergaderen!’’ Als het applaus is verstomd, voegt ze daar dan aan toe: ‘’Maar vanaf nu gaan we elkaar ontmoeten.” Een dia met een brandend kampvuur ondersteunt haar idee.

Jitske Kramer is antropoloog en bekend van haar boeken ‘De Corporate Tribe’ (managementboek van 2016) en ‘Deep Democracy. Vanuit die invalshoek is zij expert op het gebied van diversiteit, internationaal samenwerken en organisatiecultuur en hierom uitgenodigd op Hogeschool Rotterdam. Op dinsdag 28 november was op locatie Kralingse Zoom de eerste van een reeks masterclasses die zij gaat geven. No-showers kregen ongelijk en kunnen nog herkansen. Docenten en studenten die nieuwsgierig zijn, krijgen nog hun kans in het voorjaar van 2018 op andere locaties van de hogeschool.

Lowlands

Jessica Shinnick en Clemens den Boer, beiden van de Expertisegroep Inclusiviteit leiden de middag kort in. De hogeschool houdt zich al jaren bezig met de diversiteit van haar studentpopulatie door te investeren in inclusief onderwijs. Sinds vorig jaar krijgt de diversiteit ook voor de organisatie meer betekenis en wordt er ook gewerkt aan het bieden van een inclusieve werkomgeving.  Clemens sluit de introductie af en vraagt aan alle aanwezigen om na afloop van de masterclass bij zichzelf af te vragen tot welke veranderingen de middag nu heeft geleid.

Lastig om niet te veel prijs te geven. In het voorjaar van 2018 volgen immers nog twee masterclasses van Jitske die met prachtige voorbeelden de onvolkomenheden van mensen schetst. Dat mensen samen komen in veilige culturen om orde te scheppen in de chaos van de grote wereld. Ze haalt haar bezoek aan Lowlands aan waar binnen het hek iedereen met elkaar praat, zich veilig voelt en er niets wordt gestolen. Zodra je het hek weer uitloopt is dat afgelopen. ‘’Waarom is dat niet omgekeerd?’’, vraagt zij zich af.

Afwijkende meningen

Een menselijke reflex is om alles wat afwijkt weg te stoppen. Mensen met een afwijkende mening zijn lastig terwijl je juist moet luisteren naar diegene met een afwijkende mening. Een team maak je sterker door op zoek te gaan met mensen die anders zijn.

Hoe er al binnen de hogeschool verschillend wordt gedacht, laat Jitske duidelijk worden met stellingen waarop de aanwezigen met applaus moeten reageren als ze het ermee eens zijn. Confronterend als je zelf keihard klapt en degene naast je helemaal niets laat horen…

Dat er fanatiek aan het kaartspeltoernooi wordt meegedaan als afsluiter van de eerste helft en de masterclass na de break in een andere setting en ander lokaal wordt voortgezet en toch nog bomvol zit, is een bewijs dat diversiteit leeft binnen de hogeschool.

Nog twee keer te bezoeken in voorjaar 2018

De Masterclass ‘Wow, wat een verschil’ wordt in het voorjaar van 2018 nog twee keer gegeven op andere locaties binnen Hogeschool Rotterdam. Alle deelnemers krijgen een exemplaar van het boek van Jitske Kramer.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen