Menu Zoeken English

Leerwerkbedrijf De Rotterdamse Zaak wint Europese competitie ondernemerschapsbevordering

Ondersteuning van ondernemers bij doorstarten
25 november 2016

Het studenten leerwerkbedrijf De Rotterdamse Zaak heeft op donderdagavond 24 november in Bratislava de Europese Prijs voor Ondernemerschapsbevordering gewonnen.

In De Rotterdamse Zaak krijgen ondernemers die in financiële problemen verkeren ondersteuning van studenten en ervaren oud-ondernemers. Inmiddels zijn op deze manier meer dan 700 ondernemers uit de regio Rotterdam ondersteund bij een doorstart van hun bedrijf. De studenten helpen met het op orde brengen van de financiële administratie, het opstellen van een ondernemersplan of de marketing van het bedrijf. De ervaren oud-ondernemer fungeert als coach voor zowel de ondernemer als de studenten. Een aansluitend longiduaal onderzoek geeft aan wat het effect is geweest van de begeleiding op de onderneming.

Effectieve samenwerking

Kennis en vaardigheden worden gedeeld en overgedragen en dat maakt De Rotterdamse Zaak zeer effectief voor alle partijen. Juist deze nieuwe vorm van samenwerking gaf bij de de jury van de Europese Commissie de doorslag om deze prestigieuze Europese Prijs voor Ondernemersschapsbevordering toe te kennen aan De Rotterdamse Zaak. Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie): “We zijn heel erg trots op deze prijs. Voor iedere stad en dus ook voor Rotterdam is aandacht voor deze groep ondernemers van belang. We doen dit samen met partners in de stad en delen graag onze kennis met andere steden. Het is absoluut een win-win situatie." Beluister ook het fragment van de radiouitzending van vrijdag 25 november op Radio Rijnmond.

Uitbreiding in Europa

Het initiatief beperkt zich niet alleen tot Rotterdam: een Friese en een Gelderse versie zijn nog dit jaar gestart en volgend jaar volgen meer regio’s. Zo ontstaat er een landelijk netwerk waardoor duizenden doorstarts mogelijk worden gemaakt. Daarnaast is een convenant met Eurocities getekend voor een Europese uitrol.

De Rotterdamse Zaak is een samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen van gemeente Rotterdam, Stichting Ondernemersklankbord en ruim 20 gemeenten in de regio Rijnmond. 

Op de foto hierboven vlnr. Rob Gringhuis van Gemeente Rotterdam, voorzitter van Stichting De Nederlandse Zaak voor Ondernemers (DNZO) en manager Beheer Inkomen bij Gemeente Rotterdam, Frank van Santen, directeur van Stichting Ondernemersklankbord en Fleur van der Hilst, projectcoördinator van DRZ en alumnus van de opleiding Bedrijfseconomie van Hogeschool Rotterdam. Zij schreef haar bachelorscriptie over het uitrollen van dit concept en won daarmee ook de Hogeschool Rotterdam Bachelor Award (in 2014).

Wat is de EEPA?

De Rotterdamse Zaak vertegenwoordigde Nederland tijdens de internationale finale van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering 2016 (EEPA) tijdens de SME Assembly. Deze assembly van de Europese Commissie is de belangrijkste internationale conferentie voor het midden- en kleinbedrijf in Europa. De conferentie vond plaats van 23 tot en met 25 november in het Slowaakse Bratislava. Het Directoraat Generaal Ondernemingen en Industrie van de Europese Commissie organiseert deze verkiezing al sinds 2006.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen