Ga direct naar de content

“Vanuit het hbo doen wij onderzoek dat wetenschappelijk deugt, de kwaliteit van het onderwijs bevordert en relevant is voor de beroepspraktijk”

Reactie Marleen Goumans op de uitspraak van Peter Kwikkers op ScienceGuide
23 augustus 2016

“Niet zelden is hbo-onderzoek gewoon opiniepeiling, feitencollectie of gesubsidieerde consultancy.” Dat stelt onafhankelijk HO-WHW-adviseur Peter Kwikkers op ScienceGuide. Zijn uitspraken over onderzoek wekken verbazing bij Marleen Goumans, lector en programmadirecteur van Kenniscentrum Zorginnovatie.

Goumans: “Hbo-onderzoek bestaat niet! Hogescholen verrichten praktijkgericht onderzoek. Dit onderzoek is gericht op het verhogen van de kwaliteit van de hbo-afgestudeerden, op het responsief houden van het onderwijs én op het innoveren van de beroepspraktijk. In Nederland werken zeshonderd lectoren aan uitdagende onderzoeksprojecten in het hbo. Natuurlijk zijn wij het eens dat samenwerking en samen werken tussen wo en hbo, zowel bij onderzoek als onderwijs, vruchten afwerpt en bijdraagt aan de kwaliteit van de resultaten”.

Kwikkers stelt dat onderzoek in het hbo vaak een geringe verbinding legt met onderwijs. Goumans: “Het onderzoek aan hogescholen wordt rechtstreeks gevoed door vragen uit de beroepspraktijk én uit het onderwijs. Bovendien werd in 2015 met ruim 1500 studenten samengewerkt binnen Kenniscentrum Zorginnovatie, waarmee we kunnen concluderen dat er dus wel degelijk een sterke verbinding is met het onderwijs. Dhr. Kwikkers is van harte uitgenodigd om in Rotterdam mee te kijken bij de uitvoering van ons hoogwaardig praktijkgericht onderzoek en onze intensieve samenwerking met de studenten en docenten binnen Hogeschool Rotterdam.”

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.