Studenten Fysiotherapie winnen eerste prijs

Beste posterpresentatie tijdens het Symposium Onderzoek in Beweging
30 januari 2018

Op zaterdag 27 januari jongstleden hebben studenten van de opleiding Fysiotherapie een posterpresentatie gegeven op het symposium Onderzoek in Beweging. Zij presenteerden de resultaten van hun minorproject over herstelbelemmerend gedrag en nekpijn. Hiermee hebben zij de eerste prijs gewonnen, een bedrag van € 275,-.

De studenten Arjo Bruggeman (oud-student, nu werkzaam bij Fysioooo), Nathalie Lajqi en Milou Maliepaard (bezig met afstuderen bij de opleiding Fysiotherapie) hebben tijdens hun minor onderzocht hoe er in de praktijk aandacht wordt besteed aan herstelbelemmerende factoren bij patiënten met nekklachten en hoe deze worden herkend door psychosomatische fysiotherapeuten. Ze hebben de eerste prijs gewonnen omdat ze een aantrekkelijke poster hadden, die duidelijk beschreef waar het onderzoek over ging en waarbij de onderzoeksresultaten een mooi en specifiek antwoord vormden op de onderzoeksvraag.

Creëren van lichaamsbewustzijn

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Kenniscentrum Zorginnovatie en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek. De studenten hebben semigestructureerde interviews gehouden met twaalf psychosomatisch fysiotherapeuten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Uit de conclusies komt naar voren dat de therapeut – als behandeling van herstelbelemmerend gedrag – vooral gefocust dient te zijn op het creëren van lichaamsbewustzijn zodat de patiënt gecoacht wordt om zelf de regie over zijn lichaam te hebben. 

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.