Menu Zoeken English

Project ISeeYou wint internationale prijs

Meer aandacht voor woman-centred care tijdens opleiding Verloskunde
09 oktober 2017

Studenten Verloskunde hebben tijdens hun stage geen of weinig mogelijkheden om het hele proces van zwangerschap tot en met kraamperiode te volgen. Daarom is er een project gestart om studenten beter klaar te stomen voor het beroepenveld. Hoofddocent Yvonne Fontein-Kuipers won onlangs de 12th Normal Labour & Birth Research Conference scientific committee award.

Meer persoonsgerichte zorg voor zwangeren

Normaal gesproken duren stages maximaal elf weken en vinden in verschillende praktijken en ziekenhuizen plaats. Hierbij zijn studenten erg gefocust zijn op het verwerven van competenties en is er minder aandacht voor het observeren van de interactie tussen de zorgverlener en de vrouw en de ervaringen van de vrouw hiermee.

Uit de literatuur is naar voren gekomen dat langdurig contact met de zwangere en het volgen van het gehele proces van zwangerschap tot kraamtijd belangrijke aspecten zijn om inzicht te krijgen in woman-centred care, oftewel persoonsgerichte zorg gericht op de zwangere. Studenten kunnen zich deze benadering van verloskundige zorg eigen maken, toepassen en ontwikkelen. Het blijkt ook dat hoe eerder de verloskundigen (in opleiding) een goede basis ontwikkelen voor woman-centred care, des te sterker zij deze benadering in de praktijk kunnen neerzetten.

Het project

In het ISeeYou project, geleid door onder andere hoofddocent Yvonne Fontein-Kuipers lopen eerstejaars studenten Verloskunde mee met een zwangere vrouw. Het project is erop gericht om de studenten aan den lijve te laten ondervinden wat woman-centred care inhoudt. Zij bezoeken haar regelmatig en volgen haar bij contacten met zorgprofessionals. Daarbij verbinden studenten zich niet met de professional, maar met de vrouw als zorgvrager. De studenten maken kennis met het doen van onderzoek: ze verzamelen data met betrekking tot woman-centred care. Voorafgaande aan het project volgen de studenten hoor- en werkcolleges betreft de theorie die woman-centred care onderbouwt.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.