Nieuwe innovatieve producten op de markt dankzij studenten Zorgtechnologie

Docent-onderzoeker Onno Helder in gesprek met Nursing
16 februari 2017

Dat onze studenten van de minor Zorgtechnologie goed op weg zijn om daadwerkelijk iets te betekenen voor de gezondheidszorg, is niet onopgemerkt gebleven. Op de website Nursing is een interview verschenen met onderzoeker Onno Helder over innovaties die komend jaar op de markt verschijnen.

Bij de minor Zorgtechnologie werken studenten van verschillende opleidingen – zoals Industrieel Product Ontwerpen en Verpleegkunde – aan technische innovaties in de zorg. Externe opdrachtgevers komen met problemen waar studenten en docenten mee aan de slag gaan. Onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie en docent bij de hbo-V Onno Helder ging in gesprek met Nursing om te vertellen over de successen van afgelopen jaren.

Couveusestoplicht

Het Couveusestoplicht wordt al gebruikt in het Erasmus MC en won afgelopen jaar de Hogeschool Rotterdam Bachelor Award. Het stoplicht bepaalt wanneer verpleegkundigen hun handen goed genoeg hebben gewassen om een couveuse open te laten gaan. Een filmpje laat zien hoe de handen goed gewassen moeten worden. Dit moet de handhygiëne in ziekenhuizen verbeteren.

Ampullenopener

Verpleegkundigen kunnen zich bezeren als zij miniampullen moeten openen. Hiervoor is een speciale opener ontwikkeld. Onno: “Hiermee kun je makkelijk de ampul openen, waarbij het risico op snijincidenten tot het minimum beperkt worden. Daarbij omvat de ring boven de ampullenbreker de kop van de ampul, deze kan met de duim makkelijk en veilig in een naaldenbeker worden gedeponeerd.”

HappyFeed

De HappyFeed is een speciale houder voor sondevoeding bij couveusebaby’s. Om sondespuiten op te hangen zijn nu al uitsparingen gemaakt, maar die zijn vaak te groot. Deze nieuwe oplossing wordt al gebruikt op de couveuse-afdeling van het Erasmus MC Rotterdam.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.