Ga direct naar de content

Medewerkers verzwijgen chronische aandoening voor werkgever

19 mei 2016

Vijftien procent van de medewerkers met een chronische aandoening (zoals bijvoorbeeld astma, COPD, depressie, diabetes, hartfalen of reumatische klachten) maakt dit niet bekend bij de werkgever. Dit blijkt uit een onderzoek van GfK Nederland in opdracht van Fit for Work, waar ook Kenniscentrum Zorginnovatie deel van uitmaakt. Het onderzoek is uitgevoerd onder 500 medewerkers en 251 werkgevers.

Ook verzwijgt 12% van de werkgevers hun eigen chronische aandoening. Het overgrote deel van de werknemers verwacht dat de werkgever goed zal omgaan met het bekendmaken van een chronische aandoening, maar één op de vijf medewerkers zegt een chronische ziekte niet zelf te zullen melden, vooral uit angst voor verlies van hun baan. Eén op de drie werkende Nederlanders heeft een chronische aandoening.

Het onderzoek is gedaan in aanloop naar de EU conferentie die Fit for Work samen met de Sociaal-Economische Raad (SER) organiseert op 25 mei. Met een actief platform van meer dan 20 organisaties maakt Fit for Work zich sterk voor een nationale aanpak voor werkbehoud. Doel is om met werkgevers, werknemers, zorgprofessionals en bestuurders barrières te slechten die werken met een chronische aandoening in de weg staan. Zo kunnen meer mensen met een chronische aandoening aan het werk blijven.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.