Internationaal bezoek voor studenten minor Zorgtechnologie

Samenwerking tussen onderwijs en de beroepspraktijk
01 december 2016

Acht groepen studenten van de minor Zorgtechnologie konden deze maand in gesprek met een belangrijk leider op het gebied van zorginnovaties. Anna Young, oprichtster van MakerNurse, werd uitgenodigd om aan één van deze groepen een werkbezoek te brengen. Dit leidde tot een zeer waardevolle middag en een opmars naar nauwere samenwerking tussen Anna Young en het onderwijs.

Het werkbezoek vond plaats op 19 november bij het onderwijsinstituut van het Erasmus MC. Het belangrijkste onderdeel van haar bezoek was het discussiëren met studenten van diverse studierichtingen (zoals Ergotherapie, Medische Hulpverlening, Industrieel Product Ontwerpen, Verpleegkunde en Gezondheidszorg Technologie) over welke stappen de studenten hebben gemaakt om uiteindelijk bij hun ‘definitieve’ prototypes te komen.

Prototype walk

Linda Wauben, lector Technische Innovatie in de Zorg, leidde de ‘prototype walk’; studenten die betrokken waren bij een project vertelden kort wat het probleem was en hoe ze aan hun oplossing hebben gewerkt.

Ervaringen van studenten

Laila (student Gezondheidszorg Technologie) ontwierp een hulpstuk om de laser/waterpas van de disposable liquordrain niet weg te gooien. “Anna Young vond ons idee erg mooi en efficiënt, vanwege het gebruiksgemak en de blauwe kleur die als een geheugensteuntje dient. Enthousiaster werd ze toen ze onze allereerste prototypes heeft gezien, die gemaakt zijn van klei en hout. Het belangrijkste wat ons en het Erasmus MC te wachten staat is het toepassen van de laser attachment in de praktijk.”

Marjolein (student Medische Hulpverlening) ontwerpt een intubatie scenario voor een virtual reality bril. “Ze luisterde naar mijn ideeën en deed vol enthousiasme de bril op. Ze wilde meer weten over het project en vertelde over een vergelijkbaar project dat zij kende uit een van haar MakerNurse plekken.”

Over Anna Young

Anna Young is medeoprichtster van MakerNurse en MakerHealth en verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology in Boston. Anna stelt zich ten doel om verpleegkundigen en andere medewerkers in staat te stellen om zelf praktijkproblemen te leren oplossen door hen te ondersteunen om zelf snel prototypes te maken. Met de juiste ‘tools’ kan iedereen zelf oplossingen vinden die de zorg veiliger, beter of goedkoper maken. Deze oplossingen zouden daarna verspreid moeten worden om op andere plekken te kunnen gebruiken. Hiervoor zijn ‘klusruimtes’ (MakerSpace) opgericht.

Bekijk ook Anna Young's inspirerende Ted talk

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.