Ga direct naar de content

Innovatiesubsidie voor ontwikkeling online platform bij behandeling afasie

Start deelonderzoek Logoclicks
05 december 2016

Logoclicks heeft een innovatiesubsidie gekregen van Kansen voor West voor de ontwikkeling van een online platform voor de behandeling van personen met afasie in Nederland en Vlaanderen. In januari start vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie een deelonderzoek van dit project.

Met een online platform wordt het mogelijk om op gevalideerde wijze vaker en intensiever te oefenen om de taalproblemen van mensen met afasie te verbeteren. Logoclicks vervangt geen therapie, maar voegt extra mogelijkheden toe voor plaats- en tijdonafhankelijke therapie, frequentieverhoging en personalisatie. Het doel van Logoclicks is om de taalvaardigheden, de zelfredzaamheid en het welzijn van personen met afasie te verbeteren.

Wat is afasie?

Afasie is een taalstoornis die meestal veroorzaakt wordt door hersenletsel na een beroerte (CVA), een hersentumor, een ongeval of een andere hersenaandoening. Afasie kan problemen geven met spreken, lezen en schrijven. De alledaagse communicatie wordt geraakt. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 10.000 nieuwe personen die getroffen worden met afasie en ruim 6.000 in Vlaanderen. Intensievere behandeling en gepersonaliseerde oefeningen, onder begeleiding van een logopedist, dragen bij tot het verbeteren van de communicatievaardigheden.

Echter intensief oefenen onder begeleiding van een logopedist is in veel gevallen niet praktisch en financieel haalbaar. Slechts ongeveer 30% van bijvoorbeeld afasiepatiƫnten krijgen nog therapie na de beƫindiging van de revalidatie door gebrek aan financiering door de verzekeraars en door onvoldoende besef van het belang van de voortzetting van therapie.

Samenwerking

Logoclicks heeft een consortium samengesteld waarin Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam en Thomas More Hogeschool Antwerpen het onderzoek uitvoeren.