Ga direct naar de content

Hbo-V in de ouderenzorg: daar zit meer achter

18 april 2016

Op 19 maart lanceerden ActiZ en V&VN een campagne om meer hbo-V studenten te enthousiasmeren voor de ouderenzorg. Studenten worden uitgedaagd om levensechte situaties in de ouderenzorg te ervaren. Lector Henk Rosendal droeg hieraan bij.

De grote uitdaging in de zorg voor de komende jaren is de ouderenzorg. Dit is dan ook één van de speerpunten van het ministerie van VWS. Ouderen hebben vaak meervoudige problemen en sociale aspecten spelen een grote rol. Staatssecretaris Martin van Rijn: "Werken met ouderen stelt hoge eisen aan de verpleegkundige. Je moet goed kunnen samenwerken met vrijwilligers, mantelzorgers en andere zorgverleners. Je moet weten welke nieuwe technologieën er zijn en hoe je die kan benutten. Je moet goede voorlichting kunnen geven en over de grenzen van je eigen beroep heen kunnen werken. Met deze campagne moet het lukken om veel verpleegkundigen ervan te overtuigen dat het werken met ouderen een prachtberoep is."

Helma Zijlstra, directeur V&VN: “Het aantal ouderen neemt snel toe. Verpleegkundigen lopen elke dag tegen steeds complexere situaties aan. Nu en in de toekomst zijn er daarom flink meer HBO-verpleegkundigen nodig.”

Op de campagnewebsite kunnen studenten zoeken naar uitdagende stageplaatsen en er staan blogs van ervaringsdeskundigen in de ouderenzorg. Ook Henk Rosendal, lector Wijkzorg bij Kenniscentrum Zorginnovatie, is betrokken bij de campagne. Hij gaat in op het belang van samenwerking binnen de thuiszorg, op verschillende niveaus. Hij daagt de student direct uit: "Wie pakt de bal op?". Lees de gastblog van de lector.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.