Ga direct naar de content

Grote belangstelling voor Risicomanagement evenement

Meet & Greet en seminar
29 oktober 2015

Ruim 80 studenten hadden zich in de passage van Hogeschool Rotterdam locatie Kralingse Zoom verzameld voor de eerste editie van het Risicomanagement evenement. Op 8 oktober organiseerde Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap samen met het Genootschap voor Risicomanagement dit succesvolle evenement welke bestond uit een Meet & Greet en een seminar. Voor het evenement waren niet enkel studenten van Hogeschool Rotterdam uitgenodigd, maar ook studenten van universiteiten en andere hogescholen waren welkom.

Meet & Greet

Tijdens de Meet & Greet kregen de studenten de kans in contact te komen met bedrijven die een afstudeerstage op het gebied van risicomanagement in de aanbieding hebben. In de eerste ronde mochten de studenten bij vier bedrijven aanschuiven voor een kennismakingsgesprek van 15 minuten. Zij moesten zich van hun beste kant laten zien en proberen een kaartje voor de tweede ronde, de één-op-één gesprekken, te bemachtigen. Elk bedrijf had slechts zes kaartjes te vergeven. Er was dus slechts plek voor de meest gemotiveerde studenten.

In de tweede ronde konden de bedrijven in een persoonlijk gesprek kennis maken met de student. Hierdoor was er ruimte om wat dieper op de afstudeeropdracht in te gaan en mogelijkheden te bespreken. De Meet & Greet was met deelname van ca. 80 studenten een groot succes. Alle aanwezige bedrijven hebben inmiddels goede kandidaten ontmoet en verdere gesprekken lopen.

Seminar

Het risicomanagement evenement vervolgde met het seminar ‘Risk Appetite: reaching for the frontier’. Lector Gedragseconomie, Arie de Wild, presenteerde hier de resultaten van zijn onderzoek welke in samenwerking met Erasmus School of Accounting & Assurance werd uitgevoerd.

Afgelopen periode heeft Arie de Wild onderzoek gedaan naar het keuzegedrag van risicomanagers bij het managen van risico’s. Dit deed hij door 56 risk professionals van beursgenoteerde bedrijven een spel te laten spelen. In het spel kregen de deelnemers in een matrix 25 risico’s voorgelegd. Het was aan hen om de voorgelegde risico’s aan te pakken met een beperkt budget. Dit konden zij doen door het geld uit te geven aan risicovermindering of (deels) het geld te behouden als buffer om de schade op te vangen. Na het maken van de keuzes werd een simulatie uitgevoerd waarmee werd gemeten wat de impact was van deze schade. De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in een poster. De kernboodschap was dat het verminderen van gevolgen en niet de kans van optreden van een risico het meeste oplevert.

Hierna interviewde Arie de Wild Stef Hoffman, risicomanager van Capgemini. Hij vertelde dat bij hun projecten het vaak niet mogelijk is de gevolgen van risico’s ineens te verminderen en dat dat pas kan wanneer eerst de kans van het optreden van een risico is verminderd. Deze confrontatie tussen theorie en praktijk gaf duidelijk aan dat onderzoek op het gebied van risicomanagement nog in de kinderschoenen staat. Vervolgonderzoek van het kenniscentrum zal hier nader op ingaan.

Het seminar was toegankelijk voor professionals uit het bedrijfsleven, docenten en studenten. Na afloop van het seminar was er gelegenheid om te netwerken.

Het Genootschap voor Risicomanagement en Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap werken al geruime tijd succesvol samen. Samen doen zij onderzoek op het gebied van risicomanagement en willen dit ook stimuleren onder hun netwerk. Wilt u meer informatie over het evenement of over dit onderwerp? Neemt u dan contact op met lector Arie de Wild

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.