Statiegeld op flessen gemaakt van bacteriënpoep. Een nieuw business model?

Workshop Business Modelling
22 november 2016

Kenniscentrum Creating010 en Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap organiseerden op 17 november een workshop ‘Business Modelling’ in het WTC in hartje Rotterdam. Deelnemers waren ruim 80 studenten van de minor Business Model Innovation, de Community Creative van Instituut voor Commercieel Management, de minor Innovation for a billion people en de opleiding Illustratie van Willem de Kooning Academie.

Twee ondernemers Gilbert Curtessi van Stadsgas, ProResi en SuGu club en Paul de Ruijter van adviesbureau De Ruijter Strategie vroegen de aanwezige studenten mee te denken over hun business modellen. Gilbert Curtessi, onder andere bekend van Happy Shrimp Farm op de Maasvlakte, vroeg de studenten mee te denken bij het maken van een business van Bioplasctics gemaakt door bacteriën die plastic ‘poepen’. De bacteriën worden dus niet geoogst; hun uitwerpsels daarentegen wel. De vraag van de ondernemer aan de studenten: Hoe verleiden we bedrijven over te stappen op deze duurzame Bioplastics? En hoe krijg ik de plastics terug zodat het echt circulair wordt?

De studenten kwamen met de oplossing: richt je op de ‘influenzers’. Trek met een lokaal evenement, festival of actie hun aandacht. Ga een samenwerking aan met een drankenbedrijf en verkoop de drank in flessen gemaakt van Bioplastics. Start vervolgens een inleveractie voor deze flessen en creëer rumoer rond de grondstof. Met als doel de aandacht te krijgen van overheden en de regelgeving te beïnvloeden zodat een verbod op concurrerende plastics wordt ingesteld en een uitzonderingspositie op bestaande plasticverboden wordt verkregen. Om grote spelers over de streep te trekken, zou het aanbieden van een aandeel in de onderneming helpen, dachten ze.

De studenten zagen het al helemaal voor zich. Kinderen die net als het brengen van kerstbomen naar de afvalverwerking na nieuwjaar, nu plastic flessen brengen naar de SuGu-club. Of Rotterdammers die bij wettelijke uitzondering hun kerstinkopen meesjouwen in tasjes gemaakt door bacteriën en waar vervolgens ook nog eens statiegeld op zit.

Ondernemer Gilbert reactie zijn reactie was positief. ‘Het zijn goede aanknopingspunten waar de studenten mee komen. De workshop daagde ze uit door te pakken en vragen te stelen rondom de huidige situatie. Ik nodig alle studenten uit kennis te maken met de SuGu club, er is dagelijks een open lunch.’

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.