‘De verandering van de Rotterdamse haven moet sneller’

Radio-interview Arjen van Klink bij BNR Nieuwsradio
10 oktober 2016

‘De haven van Rotterdam moet innoveren om te kunnen overleven’ zegt Arjen van Klink, directeur Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap van Hogeschool Rotterdam. Samen met Bas Janssen van Deltalinqs was hij op 5 oktober te gast bij BNR Nieuwsradio. Beiden gaven hun visie op de haven van Rotterdam en diens functie in de Nederlandse economie.

De rol van de Rotterdamse haven verandert. De Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) oordeelt dat de rijksoverheid af moet stappen van het mainportbeleid en er meer gefocust moet worden op snelgroeiende regio’s als Eindhoven en het gebied rond de Amsterdam Internet Exchange. Daarbij zullen de mainports Rotterdam en Schiphol moeten investeren in kennisintensieve activiteiten.

‘De verandering van de haven moet echt sneller.’ Arjen pleit ervoor dat het bedrijfsleven meer gaat nadenken over hoe men kan vernieuwen en innoveren. Zeker voor mkb-bedrijven is dat geen makkelijke taak. Start-ups en studenten kunnen helpen. ‘Zij kunnen de bedrijven aan het denken zetten. Het leidt tot nieuwe combinaties en nieuwe mogelijkheden.’

Arjen denkt dat verdere groei van de Rotterdamse haven in volume zeer beperkt zal zijn. Hij hoopt dat over vijf jaar meer innovatieve samenwerkingen tussen bedrijven bestaan en dat er zo nieuwe diensten zijn ontstaan. Ook is er over vijf jaar naar verwachting echt begonnen met de transitie van een industrie gebaseerd op fossiele brandstoffen naar biobased en circulaire activiteiten.

Luister hier het interview terug

Arjen van Klink is sinds mei 2016 aangesteld als directeur van Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap. In 1995 is hij gepromoveerd op de ontwikkeling van havennetwerken aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.