Instroom blijft stabiel: Ad-opleidingen en Pabo stijgen, zorg om blijvende groei in economische studies

01 februari 2019

De studenteninstroom bij Hogeschool Rotterdam is dit jaar stabiel gebleven. Dat blijkt uit de definitieve instroomcijfers van het studiejaar 2018-2019 die de Vereniging Hogescholen op 1 februari bekend heeft gemaakt. In september zijn 10.838 eerstejaars met een Bachelor-, Associate Degree (Ad)- of Masteropleiding gestart.

Instroom sector economie bespreekbaar maken

“De afgelopen jaren zagen we groeiende instroom in die opleidingen waar de vraag naar mensen het grootst is, zoals in de techniek. De instroom zoals die binnen onze hogeschool nu is verdeeld over de verschillende hbo-sectoren is helaas niet helemaal meer in balans”, stelt collegevoorzitter Ron Bormans. Waar de groei in techniek en zorg stagneert, wordt in de sector economie de stijgende lijn van de afgelopen jaren doorgetrokken. Dit jaar is de instroom op Hogeschool Rotterdam met 4% toegenomen.

De hogeschool maakt zich zorgen om deze ontwikkeling. Bormans: “Vandaag en morgen kunnen studenten met een diploma nog goed terecht op de arbeidsmarkt, maar de vraag is hoe de arbeidsmarkt zich de komende jaren zal ontwikkelen. De razendsnelle veranderingen door bijvoorbeeld de informatisering gaan ongetwijfeld impact hebben op de huidige banen in de economische sector.”

Bormans pleit ervoor dit vraagstuk landelijk te agenderen, omdat individuele scholen dit vraagstuk nooit kunnen oplossen. “Wij zijn om die reden in gesprek met onze Rotterdamse partners, zoals de gemeente, het beroepenveld, ROC’s en hogescholen om de instroomontwikkeling bespreekbaar te maken. We zullen samen aan een oplossing moeten werken, zodat onze studenten in de toekomst uitzicht blijven houden op een goede positie op de arbeidsmarkt.”

Instroom Pabo stijgt door overstap vanuit andere opleidingen

De instroom van de Pabo laat dit jaar in de definitieve cijfers een lichte daling zien. De totale instroom van nieuwe studenten loopt terug van 207 naar 194. Door definities die gehanteerd worden in deze tellingen, zijn de studenten die dit jaar vanuit een andere opleiding zijn overgestapt naar de Pabo niet meegenomen. Met dat aantal neemt het potentieel aan nieuwe docenten dit jaar met een stijging van 5% toch iets toe. Een belangrijke ontwikkeling met het oog op het lerarentekort in Rotterdam.

“Dat is mooi, maar nog niet genoeg,” zegt Bormans. “Rotterdam staat te springen om goede leerkrachten en de roep om meer instroom is groot. Wij zullen ons ook de komende jaren blijven inzetten om de route naar de Pabo aantrekkelijk te maken en mensen te enthousiasmeren voor een baan in het basisonderwijs.”

Blijvende stijging Associate degrees

Door de lancering van nieuwe opleidingen blijft de instroom in de Ad-opleidingen groeien. In 2018 was er sprake van een stijging van 2%: ruim 1340 nieuwe studenten. Rotterdam Academy van Hogeschool Rotterdam is nog altijd de grootste aanbieder op dit gebied. “Het is mooi om te zien dat steeds meer hogescholen de tweejarige Ad’s aanbieden en daarin het Rotterdamse concept navolging krijgt. Wij zullen ons ook op dit gebied blijven ontwikkelen, onder andere door de mogelijkheden in de Drechtsteden, samen met andere hogescholen, te verkennen en door binnen het concept van IT Campus Rotterdam tot nieuwe, IT-gerelateerde Ad-opleidingen te komen.”