Menu Zoeken English

HR organiseert samen met ScienceGuide 'Taal centraal', symposium over taal in het onderwijs

23 oktober 2017

ScienceGuide en Hogeschool Rotterdam organiseren samen een symposium over taal in het onderwijs. Tijdens het symposium ‘Taal Centraal’ staan twee discussies centraal: de taalbeheersing van het Nederlands en het oprukkende Engels in het hoger onderwijs.

Het symposium vindt plaats op 29 november a.s., op hogeschoollocatie Kralingse Zoom. In twee sessies in de middag worden deze thema’s uitgediept met onderwijzers, onderzoekers en bestuurders met een mening en kennis van zaken.  ScienceGuide presenteerde kort geleden al de eerste sprekers waaronder Iliass el Hadioui en Rik Torfs. Zij zullen spreken over taal en diversiteit en over de verengelsing van het hoger onderwijs.

De taalbeheersing van het Nederlands hapert?

Hoe zorgen we ervoor dat alle studenten die een diploma halen in het hoger onderwijs de Nederlandse taal beheersen, en welke rol speelt taalbeheersing bij het leerproces? Is taalbeheersing werkelijk de beste voorspeller voor iemands studiesucces en kansen op de arbeidsmarkt, of spelen andere factoren een rol? Deze vragen staan centraal in de eerste sessie van het symposium waar onder andere onderzoeker Iliass el Hadioui en lector Taalontwikkeling en Taalbeheersing Amos van Gelderen komen te spreken.

Het oprukkende Engels

Steeds meer opleidingen in het hoger onderwijs schakelen over naar de Engelse taal. Inmiddels heeft het merendeel van de universitaire masteropleidingen Engels als voertaal en zelfs bacheloropleidingen als politicologie stappen over naar de lingua franca van de wetenschap. Alhoewel nog in de kinderschoenen kiezen ook steeds meer internationaal georiënteerde opleidingen in het hbo voor het Engels. De vraag is of dit allemaal wel om de juiste redenen gebeurt.

Aanmelden

Iedereen die taal in het onderwijs een warm hart toedraagt kan deelnemen aan dit symposium, aanmelden kan via deze pagina op onze website.

Lees ook

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen