Menu Zoeken English

Hogeschool Rotterdam onderzoekt haalbaarheid Watertaxi op Gelderse rivieren.

05 maart 2018

Hogeschool Rotterdam doet een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheid voor een watertaxi op de Gelderse rivieren. De bedoeling is dat de watertaxi van Millingen aan de Rijn naar Arnhem of Nijmegen zal gaan als alternatief voor bus of trein.

Door de ligging aan de Rijn ligt Millingen behoorlijk geïsoleerd. Wim Bakker van het CDA in de gemeente Berg en Dal waarvan Millingen aan de Rijn onderdeel is, vroeg zich af of een watertaxi of waterbus een goede optie is. Hij verdiepte zich in een oud-onderzoek van Ron van Duin, lector Haven- en Stadslogistiek aan Hogeschool Rotterdam, en benaderde hem.

Van Duin, die zelf ook in Millingen aan de Rijn woont, zag het idee ook zitten en stelde het plan voor aan de Hogeschool Rotterdam. “De hogeschool was heel enthousiast en kon het onderzoek ook wel gebruiken door een uitval van een ander project.” Het haalbaarheidsonderzoek zal invulling zijn voor het project integratie (PI) van tweedejaars-studenten van de opleidingen civiele techniek en logistiek management.

Duurzaam

Tien jaar geleden deden studenten van TU Delft onder leiding van Ron van Duin al een onderzoek naar de haalbaarheid van de watertaxi. Toen bleek dat die niet haalbaar was doordat er te weinig mensen gebruik van zouden maken. Daarnaast zijn de aanlegkosten hoog waardoor er bij de provincie Gelderland weinig animo was.

Van Duin denkt dat een watertaxi nu wel haalbaar is. “Het politieke klimaat is anders. Er is meer aandacht voor duurzaamheid en mede door herindelingen werken de gemeentes beter samen”. Daarnaast ziet hij ook een toekomst in de watertaxi, omdat het een lager instapmodel heeft dan een waterbus.

Van Duin en ‘zijn’ studenten beginnen deze week aan het onderzoek. Ze presenteren hun resultaten eind juni.

Bekijk de reportage die Omroep Gelderland heeft gemaakt. 

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen