Menu Zoeken English

Hogeschool Rotterdam gastheer EU-conferentie Safe and Open Higher Education

26 april 2016

Het thema veiligheid staat nog onvoldoende op de agenda van het hoger onderwijs, vindt Ron Bormans, voorzitter van de stuurgroep Integrale Veiligheid Hoger Onderwijs en tevens collegevoorzitter van Hogeschool Rotterdam.

Daarom is Hogeschool Rotterdam gastheer van de EU-conferentie ‘Safe and Open Higher Education’ die op 20 juni 2016 plaatsvindt in het World Trade Center Rotterdam. Het doel van de conferentie kennis delen, samenwerken en vooral het gesprek aangaan over veiligheid en openheid in het onderwijs. De conferentie moet leiden tot een gezamenlijke verklaring hoe het hoger onderwijs veiligheidsuitdagingen aangaat en wat dit concreet betekent op lokaal, nationaal en Europees niveau.

Na de aanslagen in Parijs, Kopenhagen en Brussel en de aanhoudende terreurdreiging in de samenleving, is het thema veiligheid belangrijker dan ooit. Hoe ver moet het hoger onderwijs gaan om de veiligheid van studenten en docenten te waarborgen? En hoe behoudt het onderwijs haar open houding die essentieel is voor de opleiding van studenten? Ron Bormans zegt: “We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en dat betekent keuzes durven maken. Welke risico’s vinden we acceptabel en welke absoluut niet? We leven in een tijd waarin de segregatie in het onderwijs toeneemt; we zien dat jongeren ontmoedigd worden, kansen missen. Dat doet veel met hen. Zij kunnen zich daardoor gaan afzetten van de samenleving, tegen elkaar en anderen. Dat heeft direct een link met het studiesucces van die groepen. Het grootste gevaar voor het hoger onderwijs is dat we onze ogen hiervoor sluiten. Dat is geen optie."

Tijdens de conferentie delen Jet Bussemaker (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam), prof. dr. Ira Helsloot (hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Ron Massink (corporate manager Integrale Veiligheid Delft University of Technology) hun visie op het spanningsveld tussen veiligheid en openheid in de maatschappij en het onderwijs.

Bestuurders, veiligheidsexperts, docenten en onderzoekers uit het internationale hoger onderwijs zijn uitgenodigd om de discussie over radicalisering, cybersecurity en andere dreigingen openlijk aan te gaan. De conferentie eindigt met een paneldiscussie waarvoor Julie Anderson - DG Education & Culture van de Europese Commissie, Gilles Baillat - La Conférence des présidents d’université CPU (Frankrijk) en Luc de Schepper van de Universiteit van Hasselt (België) aanschuiven. 

Gezamenlijke verklaring 

Dagvoorzitter Ron Bormans hoopt tijdens de conferentie tot een gezamenlijke verklaring te komen hoe het hoger onderwijs de veiligheidsuitdagingen aangaat en wat dit concreet betekent voor de inzet en samenwerking op lokaal, nationaal en Europees niveau. Zo kan het hoger onderwijs opvolging geven aan de verklaring die vorig jaar tijdens een informele EU-conferentie voor onderwijsministers in Parijs is opgesteld.

Voor meer informatie en aanmeldingen voor de internationale conferentie ‘Safe and Open Higher Education’, 20 juni 2016 in het WTC Rotterdam, bekijk de website van Safe and Open Higher Education.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen