Menu Zoeken English

Hogeschool Rotterdam-docent Peter Anker over Brexit

Bij RTV Rijnmond
24 juni 2016

Hoofddocent Peter Anker van Rotterdam Business School (internationale economie) geeft in een radiouitzending van RTV Rijnmond commentaar op het Brexit en met name op de gevolgen die het zal hebben voor het bedrijfsleven in de Rotterdamse regio. "We moeten er niet te licht over denken."

Anker gaf in maart al een interview aan de BBC Radio over hetzelfde onderwerp. In het interview met Rijnmond benadrukt hij dat het Brexit volgens hem vooral ongunstige gevolgen zal hebben voor de Rotterdamse economie. Op het moment dat het vraaggesprek werd opgenomen was de beslissing over Brexit nog niet gevallen. De belangrijkste voorspellingen doet hij aan het einde van het interview (te openen in deze link). Een samenvatting:

  • De Engelse Pond daalt in waarde, waardoor bedrijven die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk minder verdienen
  • Handelsaccoorden moeten worden herzien. Dit zal niet zo soepel verlopen omdat de Europese partners geneigd zullen zijn hierin te vertragen
  • De export vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk is groter dan de import daarvandaan. Door de devaluatie van het Pond moet Engeland meer betalen voor de ge├»mporteerde goederen en zal daarvoor leningen moeten afsluiten. Dat gaat moeizamer omdat banken investeren in Engeland riskanter vinden. Hierdoor kan een neerwaartse spiraal ontstaan, hetgeen ook weer ongunstig is voor onze economie.
  • Tot slot stelt Anker dat uitwisselingsprojecten van studenten met Engelse onderwijsinstellingen er hinder van gaan ondervinden, omdat veel uitwisselingsprojecten gefinancierd worden met geld van de Europese Unie. Dat zal na een Brexit naar verwachting minder worden.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.